Derapaj grosolan al lui Jair Bolsonaro la adresa unei jurnaliste: 'Cred că te culci gândindu-te la mine'

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 30-08-2022 06:33

Președintele brazilian Jair Bolsonaro și principalul său rival electoral, Luiz Inacio Lula da Silva, au făcut schimb de insulte duminică în timpul unei dezbateri electorale tensionate, în care Bolsonaro a lansat un atac personal la adresa unei jurnaliste care a pus sub semnul întrebării răspunsul acestuia privind gestionarea pandemiei de coronavirus.

"Cred că te culci gândindu-te la mine. Te-ai îndrăgostit de mine", i-a spus Bolsonaro Verei Magalhães, după ce aceasta l-a întrebat despre rata de vaccinare împotriva Covid-19 a Braziliei, potrivit CNN.

„Sunteți o rușine pentru jurnalismul din Brazilia”, a mai spus el.

Magalhães a spus mai târziu că atitudinea lui Bolsonaro este „absolut scăpată de sub control, inutilă și... dăunătoare pentru el însuși”. Ea a spus că crede că lui Bolsonaro „nu-i place să fie interogat de femei”.

Comentariile jignitoare ale lui Bolsonaro la adresa Verei Magalhães au venit după ce a fost criticat pentru atitudinea sa față de femei. Liderul de extremă dreapta a apărat sprijinul guvernului său pentru legi în favoarea femeilor și a susținut că „o mare parte dintre femeile din Brazilia mă iubesc” pentru că se opune legalizării drogurilor.

Bolsonaro și fostul președinte Lula s-au alăturat altor patru candidați în ceea ce a fost prima dezbatere televizată înaintea alegerilor prezidențiale din octombrie. Dezbaterea s-a concentrat pe o serie de probleme, inclusiv economia, schimbările climatice și gestionarea de către guvern a pandemiei de Covid-19, dar a fost presărată de atacuri personale.

Bolsonaro a fost forțat să iasă în defensivă din cauza gestionării sale a economiei, a crizei climatice și a pandemiei. Președintele a susținut că economia braziliană este „în plină expansiune”, în ciuda șomajului record sub administrația sa.

Între timp, Lula, cel mai popular candidat conform recentelor sondaje de opinie, a negat acuzațiile de corupție și și-a apărat nevinovăția.

Lula a fost condamnat pentru corupție în 2017 și s-a predat autorităților federale în aprilie 2018 pentru a începe să execute o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Cu toate acestea, în 2021, Curtea Supremă a anulat condamnarea, permițându-i să candideze din nou la președinte.

"Am fost arestat pentru ca tu să fii ales președinte, dar apoi am fost găsit nevinovat. Dar acum voi câștiga pentru a expune dintr-o singură lovitură ceea ce vrei să ascunzi atât de mult!", a spus Lula, referindu-se la presupusele eforturi ale lui Bolsonaro de a ascunde informațiile și de a slăbi transparența de la preluarea mandatului.