Dumitru Prunariu, invitat de onoare la a III-a ediție a Galei 'Seniori de colecție'

Autor: Radu Pop
Publicat: 31-08-2022 12:28

Marţi, 6 septembrie 2022, o nouă întâlnire de suflet care îl va avea ca invitat de onoare pe Dumitru Dorin Prunariu, primul și singurul român care a zburat în spaţiul cosmic.

Cea de-a III-a ediție a Galei „SENIORI de COLECȚIE” va avea loc la Teatrul ELISABETA (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 45), începând cu orele 17:00.

​„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat de Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă​ (​Președint​e - ​Alexandra Dobre)​, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații de tineri.

Evenimentul va fi prezentat  și  moderat de jurnallista Mihaela Bîrzilă (Antena 3).

Primele două ediții ale acestei gale le-au avut ca invitate pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ, Preşedinta Federaţiei Române de de Canotaj și a C.S. Dinamo simbol al sportului românesc, un model de conduită și profesionalism, o femeie cu o carieră impresionantă și cu o familie minunată şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE, a cărei viaţă şi carieră artistică sunt exemplare.

„Într-o lume a valorilor întoarse și uneori discutabile, să ai ocazia să-i întâlnești și să vorbești cu cei care au contribuit substanțial la promovarea imaginii României, mai ales cea postdecembristă, este un privilegiu! Prin acest proiect unic, cu un titlu sugestiv, putem schimba vieți, modifica percepții și influența destinele unei generații aflate la granița dintre valoare și non-valoare. Îmi doresc ca acest demers să fie o permanentă punte între generații, prin care tinerii să cunoască și să dialogheze cu mari campioni, oameni de cultură, știință, importante valori ale României și ale comunității locale, exemple demne de urmatAlexandra Dobre, Președinta Asociației „Institutul pentru Îmbătrânire Activă”.

La Gala „SENIORI de COLECȚIE” vor participa și oficiali ai MApN și SMFA (Statul Major al Forțelor Aeriene), foști aviatori și veterani de război, membri și reprezentanți ai ARPIA – Asociația Română Pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, în frunte cu Președintele ARPIA, filiala București-Otopeni, Cdr.(r) Alexandru Popa, elevi și studenți și, bineînțeles, membri ai Asociației „Institutul pentru Îmbătrânire Activă”.

Dumitru Prunariu a acceptat invitaţia Asociației „Institutul pentru Îmbătrânire Activă” în luna în care va aniversa 70 de ani.

Ce sfaturi sănătoase dă seniorilor, celor care s-au pensionat  și ce ar trebui să facem odată cu înaintarea în vârstă? – Să nu stea degeaba! Să îşi facă de lucru, dar într-un mod organizat, cu planuri de viitor pe care să le urmărească. Dacă au avut preocupări sau pasiuni în perioada în care aveau şi serviciu şi nu s-au putut ocupa adecvat de ele, au acum posibilitatea să le reia.  Să nu stea singuri şi să nu stea în preajma unor persoane care se plâng toată ziua, care îi storc de energie prin vorbe şi comportament. Să caute compania unor oameni tonici, optimişti, care degajă energie pozitivă, chiar şi de aceeaşi vârsta cu ei!”.

Anul trecut, s-au împlinit 40 de ani de când devenea primul și singurul cosmonaut român care a zburat în spaţiul cosmic. Pe 14 mai 1981, alături de cosmonautul Leonid Popov s-a îmbarcat la bordul navei Soiuz 40, cei doi petrecând  în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. În momentul zborului, a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii și al patrulea cel mai tânăr cosmonaut; de atunci numărul acestora se apropie cu pași repezi și ”mari pentru omenire” de 600. „Consider ca principala mea misiune în viaţă a fost îndeplinită!” - ne mărturisea într-un interviu. „(…) lumea este mult schimbată faţă de momentul startului spre înălţimi cosmice. Important este faptul că noi, cei care am fost acolo, sus, indiferent de naționalitate, avem o viziune comună asupra Planetei şi a nevoii de protecţie şi păstrare a ei în condiţii de curăţenie, pace şi colaborare, pentru ca ea să poată găzdui cât mai multe generaţii”.

DUMITRU DORIN PRUNARIU este membru corespondent al Academiei Internaţionale de Astronautică şi membru de onoare al Academiei Române, membru al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, cea mai înaltă distincţie acordată astronauţilor și al Academiei Americano-Române pentru Arte și Științe, California (SUA). Din anul 2013, este preşedintele asociaţiei ROMSPACE - Asociaţia Româna pentru Tehnologii şi Industrie Spaţiale.