36.000 de persoane au vizitat abaţia Mont-Saint-Michel, într-o singură zi

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 31-08-2022 23:00

Aproximativ 36.000 de persoane au vizitat abaţia Mont-Saint-Michel din estul Franţei într-o singură zi din luna august 2022, confirmând astfel atractivitatea turistică excepţională a acestui sit francez emblematic, al cărui peisaj este protejat în totalitate începând din 1979 după includerea sa pe lista patrimoniului mondial UNESCO, informează AFP și Agerpres.

"Data de 18 august ne-a permis să constatăm că peste 30.000 de persoane, mai exact 36.000, s-au aflat la Mont-Saint-Michel în cursul zilei. Este o zi record pentru acest sezon", a declarat Herve Bierjon, directorul oficiului local pentru turism, confirmând informaţii publicate în presa locală.

"Între 8 şi 22 august, am avut o perioadă de două săptămâni cu o medie de cel puţin 25.000 de turişti pe zi, ceea ce arată o afluenţă extrem de susţinută", a adăugat oficialul francez.

Insula stâncoasă pe care se află abaţia Mont-Saint-Michel, a cărei primă capelă dedicată acestui sfânt catolic datează din anul 708 e.n., a devenit unul dintre cele mai emblematice situri din patrimoniul francez şi mondial.

Abaţia şi dependinţele sale sunt incluse pe lista monumentelor istorice din Franţa încă din 1862, în timp ce localitatea Mont-Saint-Michel şi golful ei au fost înscrise de UNESCO pe lista patrimoniului mondial în 1979.

Conştient de necesitatea de a proteja peisajul local şi numeroasele locuri de muncă legate de turismul din zonă, statul francez a decis în noiembrie 2011 să definească un perimetru de excludere a sistemelor eoliene pe o rază cuprinsă între 20 şi 40 de kilometri în jurul acestui sit istoric.

UNESCO a cerut, pentru a putea să menţină clasarea în patrimoniul mondial, păstrarea intactă a panoramei care poate fi admirată din abaţia Mont-Saint-Michel.

"Am folosit cuvântul 'record': potrivit unor comercianţi locali, au trecut mai multe decenii de când nu am mai văzut atât de mulţi oameni simultan şi într-o perioadă atât de scurtă", a adăugat Herve Bierjon.

Acest aflux de turişti în zona monumentului inclus în patrimoniul mondial UNESCO poate totuşi să ridice o serie de întrebări despre supraaglomerarea turistică.

Numărul vizitatorilor din timpul iernii este de circa 1.000 - 1.500 de persoane pe zi. În 2019, ultimul an de referinţă din cauza anilor 2020 şi 2021 marcaţi de pandemia de coronavirus, aproximativ 2.410.000 de persoane au vizitat Mont-Saint-Michel.