Biserica apreciază valorile: Uitat de autoritățile statului, maestrul Gheorghe Zamfir a primit o înaltă distincție

Autor: Alexandru Popescu
Publicat: 05-09-2022 13:55

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei al Aradului i-a oferit Maestrului Gheorghe Zamfir cea mai înaltă distincție eparhială, „Crucea Sfântul Ierarh Sava Brancovici”.

Distincția i-a fost acordată în semn de aleasă prețuire pentru contribuția sa la promovarea folclorului românesc peste hotare.

Ceremonia a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, vizitată pentru prima dată de către Maestrul Gheorghe Zamfir.

Au mai participat Părintele Gheorghe Gligor, vicar eparhial, Protosinghelul Iustin Popovici, consilier cultural, Părintele Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, alți clerici și credincioșii.

Arhiepiscopul Aradului a evocat personalitatea naistului și compozitorului Gheorghe Zamfir, iar acesta i-a mulțumit pentru înalta distincție interpretând piesele Ave Maria și Doina lui Petru Unc.

La final, muzicianul a semnat în Cartea de onoare a Catedralei Arhiepiscopale din Arad.

Gheorghe Zamfir, cetățean de onoare al Aradului din 1998, deține numeroase ordine și distincții din mai multe țări și este singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA și un disc de aur în Ungaria, scrie basilica.ro.

Gheorghe Zamfir a compus peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic.

El a adus schimbări inovatoare naiului tradițional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conținând succesiv 22, 25, 28 și 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal. În acest fel devine posibilă interpretarea melancolică la nai a doinelor, cântecelor de leagăn, bocetelor și chiar a unor inflexiuni ale vocii umane.

În 1976, două compoziții ale sale au ajuns în topurile europene, inaugurând un sunet nemaiîntâlnit până la el. În 1984, naiul său a dat un puternic impact filmului A fost odată în America (regizat de Sergio Leone, cu Robert de Niro în rolul principal).

Între 1988-1990 a fost primit de trei ori la Vatican și fost primul muzician care a cântat în timpul Misei private a Papei Ioan Paul al II-lea.