Sancțiunile se mențin și dacă rușii taie gazele. Ministrul german de Externe: 'Trebuie să spunem clar că nu vom ceda'

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 06-09-2022 18:01
Actualizat: 06-09-2022 18:02

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei nu vor fi ridicate din cauza situației privind aprovizionarea cu gaze.

În cadrul unui eveniment la Ministerul german de Externe, ministrul a declarat că partea rusă ar fi recurs la "șantaj", invocând "motive tehnice nesustenabile" (situația din jurul gazoductului Nord Stream, a cărui livrare de gaz a fost întreruptă din cauza lipsei de turbine adecvate).

Rusia a negat în mod repetat că folosește gazul sau petrolul ca armă de presiune politică. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, Rusia a fost și rămâne pregătită să își îndeplinească toate obligațiile, în timp ce UE, Canada, SUA și Marea Britanie, care impun sancțiuni și împiedică livrările de gaze, o obstrucționează.

După cum a subliniat ministrul, "acum ... nu se opun deloc sancțiunilor noastre (împotriva Rusiei), care ar împiedica furnizarea de gaze în continuare". Ea a adăugat că "trebuie să spunem clar că nu vom ceda".

Baerbock susține că Rusia ar amenința securitatea energetică a Germaniei și că această amenințare poate fi eliminată doar "prin eliberarea completă de dependența de energia fosilă".

Gazprom a anunțat vineri că gazoductul Nord Stream, oprit anterior timp de trei zile pentru lucrări de întreținere programate, nu a putut fi repus în funcțiune din cauza unei scurgeri de petrol la singura unitate Trent 60 care era în funcțiune. Un purtător de cuvânt al companiei germane Siemens Energy a declarat pentru RIA Novosti că societatea nu consideră că concluzia Gazprom este un motiv tehnic pentru oprirea conductei.