Președintele Ungariei, declarație la București care îl va enerva pe Putin: 'Dorim să scădem această dependență de gazul rusesc' - VIDEO

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 07-09-2022 13:08
Actualizat: 07-09-2022 13:15

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, susține de la București că Budapesta vrea să reducă dependența de gazul rusesc și contează și pe România pentru ajutor în acest sens.

„Am vorbit și de energie. Ungaria este și mai dependentă de gazul rusesc. Noi nu suntem țară maritimă. Suntem mai dependenți decât România.

Dorim să scădem această dependență. Lucrăm la asta. Contăm pe România în acest sens.

E interesul comun al nostru ca fondurile europene cuvenite să vină astfel încât să ne obținem independența energetică”, a spus Katalin Novak.

Guvernul Ungariei a semnat recent un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate de compania rusă de stat, nivelul maxim fiind majorat la 5,8 milioane metri cubi, mai mult decât dublu faţă de importul din august, a anunţat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

În plus, cele două părţi au stabilit ca această cantitate suplimentară de gaze să vină prin sud, prin gazoductul TurkStream, care traversează Turcia şi Serbia.

Astfel, Ungaria, care în august a importat 2,6 milioane mc de gaze din Rusia, va putea importa, începând din 2 septembrie, până la 5,8 milioane de mc.

Szijjarto a semnalat că ar fi "imposibil" de garantat aprovizionarea cu energie a ţării sale fără gazele ruseşti.

Premierul ungar, Viktor Orban, este considerat drept cel mai bun aliat din Uniunea Europeană al preşedintelui rus Vladimir Putin. Decizia de majorare a achiziţiilor de la Gazprom contravine eforturilor majorităţii partenerilor, care, după invazia rusă din Ucraina, încearcă să reducă dependenţa energetică de Rusia.

Potrivit Autorităţii de Reglementare şi Servicii Publice din Ungaria (MEKH), gazele înmagazinate de ţară totalizează în prezent 3,880 miliarde mc, un volum care, fiind la un nivel de 61% din capacitatea totală de înmagazinare, ar putea acoperi circa 37% din cererea normală dintr-un an.

Ungaria este una dintre ţările care depind foarte multe de gazele din Rusia, de unde provin 85% din gazele utilizate.