Vladimir Putin sfidează realitatea: 'Federația Rusă nu a început așa-numitele ostilități din Donbass, ea încearcă să le pună capăt'

Autor: Alexandru Popescu
Publicat: 08-09-2022 18:01

Rusia nu numai că nu a pierdut nimic în legătură cu operațiunea specială de protejare a locuitorilor din Donbass, dar și-a întărit suveranitatea, a declarat, la 7 septembrie, în sesiunea plenară a Forumului Economic Estic (EEF), președintele rus Vladimir Putin, răspunzând la întrebările jurnaliştilor.

Șeful statului a precizat că întărirea suveranității a fost o consecință inevitabilă a ceea ce se întâmplă.

În prezent, are loc o anumită polarizare, dar asta va aduce numai beneficii lumii și în interiorul țării, este convins președintele.

„Tot ce este inutil, dăunător va fi respins”, a subliniat șeful statului.

După cum a subliniat liderul rus, Federația Rusă nu a început așa-numitele ostilități, ea încearcă să le pună capăt. Kievul a început ostilitățile în 2014 cu o lovitură de stat. După încercări repetate de a rezolva problema pe cale pașnică, Rusia a decis să lanseze o operațiune specială, a adăugat Putin.

„Toate acțiunile noastre sunt menite să ajute oamenii din Donbass. Aceasta este datoria noastră și o vom îndeplini până la capăt”, a spus președintele.

La 5 septembrie, șeful statului a atras atenția asupra faptului că tragedia din Donbass este rezultatul activităților regimului neo-nazist, care, în 2014, a preluat puterea cu forța și a declanșat acțiuni militare din estul Ucrainei. Datoria Rusiei este să ajute regiunea, iar toate încercările de a ajunge la o reglementare pașnică s-au încheiat cu eșec din cauza poziției Kievului, a subliniat Putin.

La 7 iulie, liderul rus a declarat că izolarea și genocidul împotriva civililor din Donbass au fost efectuate în toți cei opt ani de către Ucraina. El a promis că va face totul pentru a ajuta localnicii și cei care lucrează acolo.

Rusia a anunțat începerea operațiunii speciale la 24 februarie. A început pe fundalul situației din regiune care s-a înrăutățit la mijlocul lunii februarie, când autoritățile Republicilor Donețk și Lugansk au anunțat că trupele ucrainene și-au sporit atacurile, că a început evacuarea civililor în și au cerut recunoașterea independenței celor două republici. La 21 februarie, președintele Federației Ruse a semnat decretele corespunzătoare.

Începând din 2014, Kievul desfășoară o operațiune militară împotriva locuitorilor din Donbass, care au refuzat să recunoască rezultatele loviturii de stat din Ucraina.