Ucraina laudă Moldova pentru interzicerea zborurilor spre Moscova ale companiilor aeriene moldovene

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 11-09-2022 13:00
Actualizat: 11-09-2022 13:01

Ucraina salută decizia autorităților de la Chișinău de a interzice operatorilor naționali efectuarea zborurilor spre Moscova.

Potrivit viceministrului de Externe al Ucrainei, Evgheni Perebiinis, această decizie sincronizează poziția Republicii Moldova cu cea a statelor-membre UE și a altor țări, care în mod oficial au suspendat zborurile către Rusia, transmite Știri.md.

„Salutăm decizia Administrației aviației civile a Republicii Moldova privind interzicerea companiilor aeriene moldovenești de a efectua zboruri în spațiul aerian al Federației Ruse. De-facto, această decizie sincronizează poziția Moldovei cu cea a statelor-membre UE și a altor țări, care în mod oficial au suspendat zborurile către Federația Rusă”, se arată într-o declarație a demnitarului ucrainean, oferită pentru Deschide.MD prin intermediul Ambasadei Ucrainei la Chișinău.

Totodată, Perebiinis a precizat că această acțiune a Chișinăului este un „răspuns logic la războiul declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei și a întregii lumi civilizate”.

„Izolarea statului agresor trebuie să fie totală, inclusiv să includă restrângerea posibilității pentru cetățenii lui de a călători în țările democratice. În același timp și nu în ultimul rând acest pas, după părerea mea, este important și prin prisma asigurării securității însuși a Moldovei”, a adăugat oficialul.

Amintim că Air Moldova a anunțat despre reluarea operării zborurilor spre Moscova începând cu data de 1 octombrie, după sistarea acestora din februarie 2022. Potrivit companiei, această decizie vine ca urmare a nenumăratelor solicitări din partea cetățenilor Republicii Moldova, care se află în Federația Rusă și vor să revină acasă.

Ca urmare, Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că s-a autosesizat și va examina acest anunț prin prisma asigurării securității și a protecției consumatorului. În consecință, AAC a interzis Air Moldova efectuarea zborurilor spre Moscova.