Reacția Moscovei după pierderile din nord-estul Ucrainei: Forțele ruse atacă pozițiile ucrainene cu lovituri de precizie

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 11-09-2022 15:13

Forţele ruse atacă poziţiile armatei ucrainene în regiunea Harkov (în nord-estul Ucrainei) cu lovituri de precizie, a transmis duminică Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters, scrie Agerpres. Atacurile sunt realizate cu trupe aeropurtate, rachete şi artilerie, a susţinut ministerul rus pe social media.

Pe de altă parte, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, aflată la graniţa cu Ucraina, a declarat, potrivit AFP, că "mii" de persoane au fugit din regiunea ucraineană Harkov, teatrul contraofensivei ucrainene, către Rusia în ultimele 24 de ore.

"Nu a fost cea mai uşoară noapte, nu a fost cea mai uşoară dimineaţă, În cursul ultimelor 24 de ore, mii de persoane au traversat frontiera", a afirmat Gladkov într-o intervenţie video postată pe contul său de Telegram.

La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a anunţat o contraofensivă în sud, iar într-o săptămână a reuşit să străpungă surprinzător şi rapid liniile ruse în nord-est, în regiunea Harkov, comentează AFP.

Începând de sâmbătă, autorităţile de la Kiev au obţinut importante câştiguri teritoriale în faţa armatei ruse în est, care a anunţat că şi-a retras trupele din unele sectoare pentru "a întări" mai mult regiunea separatistă prorusă Doneţk, în sud.

La rândul său, agenţia dpa transmite că trupele ruse par a se retrage şi din nordul regiunii Harkov. Locuitorii satului Kozacea Lopan, situat la 30 de kilometri nord de oraşul Harkov, au arborat steagul ucrainean, potrivit relatărilor de presă.