Dorin Chirtoacă renunță la Steaua României: Mesajul adresat lui Iohannis

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 12-09-2022 09:27

Fostul primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a anunțat că renunță la Ordinul „Steaua României”. Asta după ce președintele român i-a acordat președintelui Curții de Conturi, Marian Lupu, Ordinul „Steaua României”, transmite Știri.md.

”În semn de protest față de decorarea de către președintele României, Klaus Iohannis, a lui Marian Lupu renunț la aceeași decorație, Ordinul “Steaua României”, pe care am primit-o în anul 2014.

Voi publica o scrisoare prin care voi explica motivele acestui gest și o voi depune, zilele viitoare, împreună cu decorația, la Ambasada României din Chișinău.

Doar un agent al Rusiei sau al unei alte puteri ostile, un ignorant care nu iubește România și nu înțelege cu ce respiră și la ce vibrează poporul său, poate face un asemenea serviciu țării sale.

Klaus Iohannis, ați călcat în picioare lupta pentru românism și jertfa a generații de patrioți ai neamului românesc.

I-ați insultat pe toți cei care simt românește în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Ați scuipat în tinerii de la 7 aprilie 2009, în suferința și sângele nevinovat vărsat de ei, din cauza, inclusiv, a lui Marian Lupu.

Degeaba ați mai intonat imnul României în campania din 2014. S-a dovedit a fi un gest ipocrit.

Pe 8 septembrie 2022 v-ați înfrățit cu Stalin și cu “russkii mir” (lumea rusă) al lui Putin”, a declarat acesta.

Cine e Marian Lupu

Marian Ilici Lupu a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova și a deținut funcția de președinte al Parlamentului R. Moldova între 2005—2009 și 2010—2013. A fost președinte interimar al Republicii Moldova între 2010—2012.

Marian Lupu se identifică ca moldovean și s-a pronunțat pentru păstrarea în Constituție a apelativului de "limbă moldovenească” ca limbă de stat a Republicii Moldova. Ulterior s-a răzgândit.

În 2010, a declarat că e "o mândrie pentru Republica Moldova că soldații ei au defilat în Piața Roșie", la parada de Ziua Victoriei.

În 2020, fostul lider al PDM și actualul președinte al Curții de Conturi din R. Moldova a negat că Vlad Plahotniuc i-ar fi plătit studiile fiicei sale. Lupu a susținut că a transmis banii colegilor de la partid, ca să efectueze plata. Și asta pentru că nu dispunea de un cont pentru transferuri internaționale.

O investigație a Rise Moldova a dezvăluit că o firmă-căpușă controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc a plătit studiile unor copii de politicieni moldoveni la universități de prestigiu din străinătate. Fiica lui Marian Lupu se află printre beneficiari.