Anchetă în Elveția, după un afiș controversat: 'Vecinul tău își încălzește apartamentul peste 19 grade? Te rugăm să ne informezi'

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 12-09-2022 13:30

O fotografie a unui presupus afiș al Oficiului Federal pentru Energie din Elveția face furori online. Potrivit "afișului", persoanele care se încălzesc prea tare trebuie să fie raportate la Biroul Federal. Autoritățile au demarat o anchetă cu privire la afișul care ar fi fals.

Din cauza crizei energetice iminente, guvernul federal face apel la populația elvețiană să economisească energie în timpul iernii. În caz de penurie de energie, Consiliul Federal poate strânge și mai mult șurubul. Sunt posibile chiar și restricții și interdicții. În clădirile încălzite cu gaz, temperaturile din interior pot fi ridicate până la maximum 19 grade - în cel mai rău caz, se poate impune pedeapsa cu închisoarea pentru nerespectarea acestor prevederi.

Duminică a apărut o fotografie pe rețelele de socializare care face furori. Imaginea prezintă un panou publicitar cu un presupus afiș. Potrivit afișului, guvernul federal face apel la populație să-și denunțe vecinii care nu respectă restricțiile de încălzire. Pe unul dintre afișe se poate vedea o femeie, iar dedesubt se poate citi: "Vecinul tău își încălzește apartamentul peste 19 grade? Te rugăm să ne informezi". Mai jos, potrivit publicației "20 Minuten", se află un număr de telefon aparținând serviciului de presă al Oficiului Federal pentru Energie.

Autorul nu este cunoscut

În plus, potrivit afișului, există o recompensă de 200 de franci pentru denunțarea vecinilor care se încălzesc prea tare. Afișul poartă un logo oficial al Oficiului Federal pentru Energie.

Dar afișul este un fals. Guvernul federal nu are nimic de-a face cu apelul și "se distanțează în mod oficial de acesta", a declarat pentru "20 Minuten" departamentul pentru energie. Logo-ul fusese folosit în mod abuziv, iar o investigație este în curs de desfășurare. "Nu există astfel de afișe din partea Confederației și nici nu solicităm ca oamenii să fie denunțați", a precizat departamentul.

Nu este clar cine se află în spatele falsului. Între timp, însă, imaginile cu afișul fals au apărut deja în alte țări.