Pompierii bihoreni au desfășurat în medie 45 de misiuni pe zi, aproape dublu comparativ cu anul trecut

Autor: Mirea Andreea
Publicat: 12-09-2022 14:30
Actualizat: 12-09-2022 14:32

Pompierii militari bihoreni au desfăşurat în medie, în primele opt luni ale anului, 45 de misiuni pe zi, faţă de o medie de 42 de misiuni în aceeaşi perioadă a anului 2021.

Din totalul de aproape 11.000 de misiuni, 3.300 au fost intervenţii de urgenţă, cele mai multe fiind incendii - 1.162 faţă de aproximativ 700 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Din păcate, anul acesta s-a evidenţiat în mod negativ faţă de ultimii ani, prin aceste incendii de pădure şi de vegetaţie uscată, determinate de fondul secetos şi lipsa precipitaţiilor. Au fost mai multe intervenţii în zona montană, atât a subunităţilor din Ştei, Beiuş şi Aleşd, inclusiv colegii din Oradea au intervenit în zona de deal, împădurită. De fiecare dată, intervenţii foarte dificile, din cauza terenului greu accesibil, flăcări foarte greu de controlat, cu curenţi de aer foarte periculoşi, nu doar pentru posibilitatea răspândirii necontrolate a incendiului, ci şi pentru cei care intervin," a declarat luni, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor, generalul Sorin Caba.

El a subliniat buna colaborare pe care pompierii au avut-o în zona montană cu serviciile voluntare, cu angajaţii Direcţiei Silvice şi cu localnicii voluntari care s-au mobilizat pentru a ajuta la stingerea flăcărilor.

"Au fost diferite situaţii, dar de cele mai multe ori, şi trebuie să-o spun foarte apăsat, omul este cel care generează incendii. Ori intenţionat, ori neintenţionat. Lucrările în zona montană, de defrişări sau de asanare a unor suprafeţe pentru a fi introduse în circuitul agricol, duc de foarte multe ori, din rea intenţie sau accidental, la incendii scăpate de sub control. Noi am militat de fiecare dată la prudenţă şi respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, respectiv la conştientizarea cetăţenilor să nu apeleze la flăcări pentru curăţarea terenurilor. Pentru că vor produce mai multă pagubă decât câştig", a spus Caba.

Pompierii militari din cadrul unităţii şi subunităţilor ISU Bihor şi membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă au desfăşurat, în primele opt luni ale anului, 10.855 de misiuni din care 3.340 intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, 6.624 de intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv 891 de recunoaşteri în teren şi exerciţii, informează Agerpres.

Din totalul celor 3.340 intervenţii, 1.162 au fost la incendii, din care 650 de incendii de vegetaţie uscată. Au mai fost 735 de misiuni aferente gestionării situaţiei generate de pandemie, 685 de intervenţii diverse (salvări de animale, transport apă), 303 pentru asistenţa persoanelor, dar şi 184 generate de alte situaţii de urgenţă (inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, distrugere muniţie).

În această perioadă, din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, cele mai multe au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă - 6.201, dintre care 863 la accidente rutiere, 165 pentru asistenţa persoanelor şi 89 misiuni de sprijin. De asemenea, au fost înregistrate 64 de situaţii în care s-a intervenit cu echipajele specializate de descarcerare.

În primele opt luni ale anului, 7.166 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, dintre care 6.202 adulţi şi 964 de copii.

De la începutul anului până în prezent au fost salvate din incendii 43 de persoane, 26 au fost rănite şi patru au decedat. Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la circa 127 de milioane de lei, în timp ce valoarea bunurilor distruse a fost de aproximativ 13 milioane de lei.

De-a lungul timpului, tipologia operaţiunilor desfăşurate de pompierii militari a devenit mult mai complexă, adaptându-se contextului contemporan, astfel că, în prezent, echipajele de pompieri acţionează pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor de la înălţime, de la înec, de sub dărâmături şi din alte situaţii critice, intervin pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere şi pentru acordarea primului ajutor calificat, salvează animale, asanează teritoriul de muniţia rămasă neexplodată, intervin la inundaţii, înzăpeziri, secetă, vijelii, la accidente tehnologice, radiologice, biologice şi la alte calamităţi, precum şi în alte situaţii care pun în pericol sănătatea, viaţa şi bunurile oamenilor.