Ce se întâmplă pe piaţa valutară: Euro sare pragul de 4,9 lei şi creşte în cel mai rapid ritm

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 12-09-2022 15:08

Euro a urcat luni peste pragul de 4,9 lei, după un raliu în ultimele zile ai monedei europene. Cotaţia BNR pentru un euro a fost de 4,9047 lei, în creştere cu 0,23%, în timp ce dolarul şi-a continuat scăderea, cu 0,5%, ajungând la 4,8284 lei. Moneda comună a crescut luni cu până la 1,6% faţă de dolarul american, cea mai mare creştere înregistrată din martie. Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a declarat că banca centrală trebuie să ia măsuri suplimentare dacă situaţia inflaţiei rămâne aceeaşi, scrie ZF.

BCE şi-a majorat rata cheie cu 75 de puncte de bază săptămâna trecută, reducând diferenţa faţă de ratele dobânzii Rezervei Federale. Creşterea a venit pe fondul unei slăbiciuni generale a dolarului, indicatorul Bloomberg al forţei monedei americane scăzând la cel mai mic nivel din ultimele două săptămâni.

Euro a fost tranzacţionat la o valoare de 1,0198 USD. De asemenea, situaţia în cauză a extins câştigurile euro faţă de lira sterlină, crescând la un moment dat până la cel mai mare nivel înregistrat din februarie 2021, la 87,22 pence.