Serviciile secrete americane se tem că scandalul energiei din Europa ar putea slăbi sprijinul pentru Ucraina (analiză CNN)

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 12-09-2022 21:10
Actualizat: 13-09-2022 16:12

În ciuda încercărilor Kremlinului de a folosi energia ca armă și de a rupe hotărârea Occidentului de a sprijini Ucraina, Statele Unite fac apel la Europa să rămână unită în menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei, scrie CNN, citând oficiali americani și europeni.

Statele Unite se tem că, pe fondul unei creșteri rapide a costurilor energiei cauzate de invazia rusă, sprijinul pentru presiunea sancțiunilor asupra Rusiei în Europa ar putea scădea. Oficialii serviciilor de informații americane consideră că distrugerea unității între țările occidentale pentru a contracara agresiunea rusă este o prioritate cheie pentru președintele rus Vladimir Putin. "Putin pariază că va fi mai dur decât ucrainenii, europenii și americanii, că va putea să-i epuizeze pe ucraineni, să le sugrume economiile și că europenii care se întâlnesc iarna cu prețuri ridicate la energie își vor pierde hotărârea", a declarat anterior directorul CIA, William Burns.

Oficialii de la Casa Albă continuă să insiste că nu au observat nicio ruptură vizibilă pe frontul unit în jurul Ucrainei și, într-o anumită măsură, au văzut acțiunile lui Putin ca fiind atât previzibile, cât și ca întărind hotărârea aliaților europeni. "Credem că acțiunile Rusiei nu au făcut decât să consolideze unitatea între europeni. Mesajele pe care Rusia le transmite fiecărui european sunt că sunt parteneri nesiguri. Prin urmare, ostilitatea față de Rusia este în creștere", a declarat un înalt oficial american.

Dar alți oficiali americani cred că există un risc real ca, pe măsură ce costul energiei electrice crește și se apropie iarna, țările europene să se întoarcă împotriva strategiei Occidentului de izolare economică a Rusiei. "Rusia vrea cu siguranță ca europenii să fie nervoși – energia este cel mai mare instrument al lor pentru a întoarce comunitatea europeană împotriva războiului", a declarat o sursă familiarizată cu serviciile de informații occidentale, citată de CNN.

Impactul direct asupra Statelor Unite rămâne neglijabil, au declarat două surse familiarizate cu punctele de vedere ale guvernului american și ale Occidentului. Washingtonul nu se bazează pe importurile de energie rusești și este de fapt un exportator major de gaze naturale lichefiate. Dar oficialii americani au urmărit îndeaproape protestul recent împotriva prețurilor ridicate la energie din Republica Cehă și urmăresc cu atenție orice semne de instabilitate în creștere în Europa. "Evident, urmărim îndeaproape acest lucru. Încă vedem o determinare puternică și unitate la nivel de conducere, în ciuda utilizării energiei de către Putin ca armă. Iar președintele american încearcă să păstreze această unitate, determinare și forță", a declarat pentru CNN președintele Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Casa Albă a depus eforturi semnificative pentru a asigura aprovizionarea cu gaze a țărilor care, pe de o parte, sunt cruciale pentru coaliția occidentală și, pe de altă parte, sunt foarte vulnerabile la încercările Rusiei de a-și șantaja resursele energetice, se mai arată în analiză.

Amenințarea instabilității politice, pe care oficialii americani și UE o consideră pregătită să fie împinsă de elemente de dreapta din întreaga Europă, a fost mult timp recunoscută ca o amenințare, dar până acum rareori s-a vorbit deschis. Cu toate acestea, este probabil ca multe să depindă de tiparele meteorologice, au declarat pentru CNN oficiali americani și occidentali. Dacă iernile sunt blânde, se spune, stocurile de înmagazinare a gazelor care au depășit deja valorile de referință ar putea fi suficiente pentru a preveni penuria pe scară largă.

Pe 31 august, Gazprom a suspendat livrările de gaze către Europa prin Nord Stream 1. Compania a spus că au fost găsite scurgeri de ulei pe părți ale compresorului de conducte, iar echipamentul a trebuit să fie oprit până când scurgerea a fost eliminată.

La rândul său, Siemens Energy, care deservește de obicei turbine Nord Stream 1, a declarat că o astfel de scurgere nu ar trebui să oprească funcționarea conductei.

Pe 2 septembrie, compania rusă de gaze Gazprom a anunțat oprirea completă a pompei de gaz prin conducta Nord Stream 1 pentru o perioadă nedeterminată. Pe 3 septembrie, Casa Albă a reacționat la închiderea completă a Nord Stream.

Pe fondul închiderii în curs a gazoductului rusesc Nord Stream, prețul spot al gazului în Europa în dimineața zilei de 5 septembrie a sărit cu 30%, la aproape 2900 de dolari la mia de metri cubi. Cu toate acestea, la 12 septembrie, prețurile la gaze în Europa au scăzut cu peste șapte procente. Contractele futures din octombrie pe bursa ICE s-au tranzacționat la 2020 de dolari pe mia de metri cubi.