Talibanii pakistanezi ies la suprafață: Serie de atentate și răpiri la granița cu Afganistanul

Autor: George Traicu
Publicat: 14-09-2022 10:40

Cel puţin opt persoane, între care şi soldaţi pakistanezi, au fost ucişi în atacuri ale talibanilor, iar angajaţi ai unei companii internaţionale de telecomunicaţii au fost răpiţi, în incidente separate care au avut loc în interval de doar câteva ore, au anunţat miercuri oficiali din Pakistan, potrivit DPA.

Atacul cu bombă, focurile de armă şi răpirile au avut loc în apropierea graniţei Pakistanului cu Afganistanul, realimentând temerile legate de o ieşire la suprafaţă a talibanilor pakistanezi din ascunzătorile lor din Afganistan la peste un deceniu după ce au fost înlăturaţi în urma unor ofensive militare.

O bombă amplasată la marginea grupului a ucis un lider tribal anti-talibani şi patru gărzi de securitate ale sale în regiunea Swat, a precizat pentru DPA poliţistul local Saeed Khan.

Talibanii din Pakistan, un grup diferit de militanţii aflaţi acum la putere în Afganistan, au revendicat atacul la scurt timp după miezul nopţii.

Este primul atac în regiunea Swat de când talibanii au împuşcat-o în 2012 pe Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

Tot în Swat, cel puţin şapte angajaţi ai companiei norvegiene de telecomunicaţii Telenor au fost răpiţi marţi, într-un incident care poartă semnele distinctive ale talibanilor, a precizat poliţia.

Într-un alt incident revendicat de talibanii din Pakistan, trei soldaţi pakistanezi au fost ucişi într-un schimb de focuri cu militanţi la graniţa cu Afganistanul, a precizat armata.

Atacurile au loc la câteva săptămâni după demonstraţii masive de-a lungul regiunilor de frontieră ale Pakistanului pentru a condamna lipsa de acţiune a guvernului şi armatei în contextul informaţiilor privind o regrupare a talibanilor.

Talibanii pakistanezi, care au ucis aproximativ 80.000 de persoane în ani de violenţe, şi-ar recuceri bazele după ce discuţiile de pace cu Islamabadul, care au durat luni de zile, au eşuat.

Armata pakistaneză i-au împins pe talibani în Afganistan într-o serie de ofensive între 2008 şi 2014.