Expoziţie de afiș polonez, de joi, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 14-09-2022 17:13

Expoziţia de afiş polonez "Ryszard Kaja: Plakat-Polska", organizată în cadrul Bucharest Graphic Days, se va deschide joi, de la ora 18,00, la sala Irina Nicolau a Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Potrivit unui comunicat al muzeului transmis miercuri Agerpres, organizată de Atelierul de grafică, în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti, expoziţia cuprinde o selecţie "consistentă" de afişe, prezentată acum pentru prima dată în România.

La invitaţia Galeriei Afişului Polonez din Wroclaw, artistul Ryszard Kaja a creat în perioada 2012-2019 o serie excepţională de afişe dedicată diversităţii geografice şi culturale a Poloniei, ceea ce a rezultat fiind un mod neconvenţional de promovare a diferitelor zone şi particularităţi ale Poloniei, evitând orice fel de clişee sau mesaje patetice, dar care comunică cu multă căldură, discret ori cu umor adesea, mândria şi ataşamentul faţă de propria ţară.

Expoziţia va fi completată de un workshop de afiş de 3 zile, în perioada 4-6 octombrie, susţinut de doi designeri şi profesori de la Universitatea de Arte 'Magdalena Abakanowicz' din Poznan, Polonia.

"Plakat-Polska" deschide Bucharest Graphic Days, un eveniment care se va desfăşura în perioada 1-15 octombrie, dedicat exclusiv graficii care are ca scop promovarea şi consolidarea breslei, interacţiunea în interiorul ei şi cu profesionişti din afara ţării.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala 'Irina Nicolau', până la 9 octombrie, de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 18,00.

Preţul biletului de intrare: adulţi - 12 lei; pensionari - 6 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor - 3 lei.

Pictor, scenograf, grafician şi creator de afişe, Ryszard Kaja (1962-2019) a debutat la răscrucea anilor '˜80/'90, ca scenograf în cadrul celor mai importante teatre de operă şi balet din Lodz şi Poznan.

În anii '˜90 şi începutul anilor 2000 a fost unul dintre cei mai renumiţi scenografi polonezi, realizând aproximativ 200 de scenografii pentru cele mai importante scene poloneze, precum Opera Naţională din Varşovia, dar şi pe multe scene din străinătate.

La apogeul carierei sale teatrale, a început să manifeste interes pentru afiş, de care mai înainte se ocupase doar sporadic.

Afişele sale (peste 500 de lucrări) i-au adus foarte repede recunoaştere internaţională. În ultimul deceniu, seria de afişe POLSKA a fost apreciată la scară largă, dobândind, potrivit criticii, "o popularitate incredibilă şi statutul de operă-cult, iar el a intrat în areopagul maeştrilor afişului polonez".