Împărțirea sferelor de influență: Rusia și China nu aspiră la 'conducerea întregii lumi'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 18-09-2022 17:30

Federația Rusă și China nu candidează la conducerea întregii lumi, alte țări având o astfel de înclinaţie, a declarat, duminică, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, vorbind la postul de televiziune "Rossia-1", relatează Rador.

„Îndeplinindu-şi relațiile lor bilaterale, Rusia și China nu aspiră la conducerea întregii lumi. Știm că alte țări au o astfel de înclinaţie" - a declarat Peskov în fragmentul interviului cu jurnalistul Pavel Zarubin, transmis de programul "Moscova. Kremlin. Putin".

Reprezentantul Kremlinului a atras atenția și asupra "asemănării absolute în atitudine [a Rusiei și Chinei] față de diferite tipuri de acțiuni provocatoare, a căror sursă este Statele Unite ale Americii". Moscova și Beijingul sunt unanime în evaluarea "inadmisibilității unui astfel de comportament destabilizator" - a adăugat el.

Context

Menţionăm că, liderii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, s-au întâlnit, săptămâna trecută, în marginea summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Samarkand. Aceştia au purtat convorbiri bilaterale, au discutat într-un format trilateral cu președintele Mongoliei și au participat la o reuniune a Consiliului șefilor de stat al OCS. După cum a anunţat ulterior consilierul liderului rus, Iuri Uşakov, toate problemele majore au fost discutate în timpul întâlnirilor. Xi Jinping a subliniat că China este pregătită să colaboreze cu Rusia și să ofere sprijin reciproc în problemele care vizează interesele cheie ale celuilalt.