Video| Incidente la un miting al Giorgiei Meloni, la Palermo, cu doar câteva zile înainte de alegerile legislative din Italia

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 21-09-2022 16:37

Cu doar câteva zile înainte de alegerile legislative din Italia, poliţia a intervenit la Palermo (sud) pentru a opri un grup de protestatari care au devenit agresivi la un miting al politicienei naţionaliste Giorgia Meloni, favorită a scrutinului, relatează miercuri dpa şi AFP.

Lidera Fratelli d'Italia (FdI), partid pro-fascist favorit la alegerile din 25 septembrie, ţinea un discurs în faţa a câteva mii de susţinători în oraşul mediteranean, marţi seara, când circa 50 de protestatari au încercat să urce pe scenă, în Piazza Politeama, potrivit Agerpres.

Poliţia a recurs la bastoane, scuturi şi alte instrumente pentru a-i îndepărta, aşa cum se poate vedea într-o filmare de la incident.

Un ofiţer a fost lovit cu pumnul de un manifestant, iar altul a fost arestat pentru că a aruncat cu o sticlă, a menţionat poliţia.

Un jurnalist de la cotidianul La Repubblica a fost imobilizat de poliţişti şi împins la pământ, potrivit ziarului, care a anunţat că un reporter al său a fost rănit în cursul confruntărilor de la Palermo. Asociaţia presei parlamentare siciliene a afirmat că şi alţi jurnalişti au fost agresaţi, exprimându-şi "speranţa că a fost vorba doar de nişte incidente şi nu de revenirea unui climat care trebuie să rămână istorie".

Miercuri, Giorgia Meloni şi-a exprimat "solidaritatea" cu jurnalistul rănit, acuzându-i pe manifestanţi că sunt "inamici ai democraţiei" şi vor să submineze campania electorală.

Giorgia Meloni s-a plâns recent ministrului de interne Luciana Lamorgese că partidul său şi susţinătorii ai ei au fost hărţuiţi şi ameninţaţi la evenimentele sale de campanie. Ea i-a reproşat ministrului că nu este asigurată ordinea la mitinguri şi a avertizat că există "riscul ca cineva să se enerveze la un moment dat şi să provoace incidente".

După incidentul de marţi, Meloni a declarat că i-a auzit pe cei care protestau la Palermo, dar i-a lăsat să vocifereze, susţinând că ea va striga şi mai tare, întrucât are "centura neagră la strigat".

Experţii politici prevăd o victorie clară a partidului lui Meloni şi a coaliţiei sale de dreapta la scrutinul din weekend. Totuşi, notează unii analişti, sudul Italiei este una din cele mai intens contestate regiuni, iar formaţiunea populistă Mişcarea 5 Stele (M5S) ar putea răpi victoria dreptei în mai multe circumscripţii.

Campania devine mai tensionată pe măsură ce se apropie alegerile. Săptămâna trecută, liderul M5S şi fostul premier Giuseppe Conte a stârnit o controversă invitându-l pe politicianul de centru-dreapta Matteo Renzi să se prezinte în faţa alegătorilor din Palermo fără securitate, după care Renzi a denunţat o "incitare la violenţă".

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, Fratelli dItalia se află în fruntea intenţiilor de vot, cu circa 24%, iar Giorgia Meloni ar putea deveni prim-ministru, în fruntea unei coaliţii alături de Liga, formaţiunea antiimigraţie condusă de Matteo Salvini, şi de partidul de dreapta conservator Forza Italia al lui Silvio Berlusconi.