Video| O rachetă Soiuz cu un american şi doi ruşi la bord a decolat către Staţia Spaţială Internaţională

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 21-09-2022 22:07

O rachetă Soiuz cu un echipaj format dintr-un american şi doi ruşi, în pofida tensiunilor cauzate de războiul din Ucraina, a decolat miercuri spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, informează AFP.

"Stabilitatea este bună (...), echipajul se simte bine", a declarat un comentator NASA după decolarea transmisă în direct, în comun, pe site-urile agenţiilor spaţiale americană şi rusă.

Frank Rubio de la NASA şi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin de la agenţia spaţială rusă Roscosmos se află la bordul capsulei Soiuz care se îndreaptă spre ISS, potrivit Agerpres.

Rubio este primul astronaut american care va zbura spre ISS la bordul unei rachete ruseşti după intrarea trupelor militare ruse în Ucraina pe 24 februarie.

Ţările occidentale au adoptat o serie de sancţiuni fără precedent împotriva autorităţilor de la Moscova şi relaţiile dintre occidentali şi Rusia, deja tensionate din 2014, au coborât la un nivel minim. Industria spaţială a fost şi ea vizată de sancţiuni, însă spaţiul a rămas totuşi un domeniu de cooperare între Rusia şi Statele Unite.

După zborul de miercuri, Anna Kikina, sigura cosmonaută rusă aflată în activitate, urmează să ajungă pentru prima dată la bordul laboratorului orbital la începutul lunii octombrie cu ajutorul unei capsule Crew Dragon a companiei americane SpaceX. Ea va deveni cea de-a cincea cosmonaută profesionistă rusă care va ajunge pe laboratorul orbital şi, totodată, prima femeie care va zbura spre ISS la bordul unui vehicul fabricat de compania miliardarului Elon Musk.

Staţia Spaţială Internaţională, rodul cooperării dintre Statele Unite, Canada, Japonia, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Rusia, este împărţită în două segmente: unul american şi unul rusesc.

Rusia a pierdut monopolul pe care îl deţinea de mai mulţi ani în privinţa zborurilor cu echipaje umane spre ISS după succesele repurtate de SpaceX, ceea ce se traduce printr-o pierdere de venituri de mai multe milioane de dolari.