Actorul american James Earl Jones nu va mai asigura vocea personajului Darth Vader din franciza 'Star Wars'

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 26-09-2022 18:21

Actorul James Earl Jones reprezintă vocea aflată în spatele legendarului personaj Darth Vader din franciza "Star Wars", însă actorul american, ajuns între timp la vârsta de 91 de ani, a decis să renunţe la acest rol, informează BBC.

Într-un interviu acordat pentru Vanity Fair, coordonatorul editorilor de sunet care lucrează pentru "Star Wars", Matthew Wood, a dezvăluit că James Earl Jones "intenţioneză să renunţe la acest personaj".

Vocea starului american a fost remasterizată folosind înregistrări din filmele originale ale francizei "Star Wars" pentru a fi inclusă în recentul serial "Obi-Wan Kenobi" lansat de Disney+.

Au fost utilizate şi unele dintre înregistrările de arhivă care conţineau vocea lui James Earl Jones.

Pentru proiectele viitoare ce vor fi lansate în cadrul francizei "Star Wars", actorul american şi-ar fi dat deja permisiunea ca Disney şi Lucasfilm să folosească un soft de inteligenţă artificială şi înregistrări de arhivă pentru a-i recrea vocea, potrivit Agerpres.

Actorul american a primit mulţumiri pentru sfaturile oferite despre felul în care ar trebui jucat personajul Darth Vader în serialul "Obi-Wan Kenobi", iar Matthew Wood l-a descris ca pe "un bunic binevoitor".

Familia actorului s-a declarat încântată de felul în care vocea lui James Earl Jones a fost recreată de Respeecher, o companie ucraineană specializată în editare şi clonare de sunet, cu sediul general la Kiev.

Respeecher a colaborat anterior cu Lucasfilm pentru a crea vocea unei versiuni tinere a personajului Luke Skywalker pentru un alt serial lansat de Disney+, intitulat "The Book of Bobba Fett".

James Earl Jones a asigurat vocea personajului Darth Vader în filmul care a lansat această franciză, "Star Wars: A New Hope" (1977), precum şi în cele două continuări ale acestuia, "Star Wars: The Empire Strikes Back" (1980) şi "Star Wars: Return of the Jedi" (1983).

Ulterior, actorul american a reluat acest rol şi în filme precum "Rogue One" - primul opus dintr-o antologie inspirată din "Star Wars" - şi "Star Wars: The Rise of Skywalker" - al treilea opus dintr-o trilogie sequel.

Un alt actor a purtat de fiecare dată costumul lui Darth Vader pentru a asigura secvenţele de mişcare ale faimosului personaj negativ, inclusiv regretatul David Prowse, în timp ce James Earl Jones asigura vocea gravă şi de acum instantaneu recognoscibilă a acestuia.