O fermieră din Cisiordania a devenit prima femeie din Palestina care a obţinut un permis de conducere pentru tractor

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 28-09-2022 22:13

Etihad Ayyad, o fermieră din oraşul Jericho din Cisiordania, a devenit recent prima femeie din Palestina care a obţinut un permis de conducere pentru tractor, relatează miercuri Xinhua.

După ce soţul ei, care obişnuia să lucreze alături de ea pe terenul lor de trei hectare, a plecat să muncească în altă parte ca şofer, femeia în vârstă de 50 de ani, mama a şase copii, a decis să-şi ia permisul de conducere pentru că nu a vrut să piardă pământul pe care a lucrat timp de 20 de ani.

"Am nevoie de permis de conducere pentru a-mi putea transporta produsele agricole între oraşele palestiniene", a declarat Etihad Ayyad pentru Xinhua.

La început, palestinienii au fost şocaţi să o vadă conducând un tractor atât de mare.

"Unii au spus că sunt nebună, în timp ce alţii au spus că am fost curajoasă să conduc un astfel de tractor", a spus Ayyad, potrivit Agerpres.

În curând, Ayyad a devenit un simbol pentru femeile din zonă, deoarece nu numai că şi-a salvat terenul, dar a şi câştigat suficienţi bani pentru a-şi ajuta soţul şi pentru a-şi întreţine familia.

"Am reuşit să recrutez cel puţin opt fermiere care să lucreze cu mine şi facem toate sarcinile pe care bărbaţii trebuiau să le îndeplinească", a mai spus ea.

"Acum, pot spune că nu există nicio profesie care să fie exclusivă pentru bărbaţi", a adăugat ea.

Najah Mohammed, o femeie de 44 de ani care lucrează pe pământul deţinut de Ayyad, a declarat pentru Xinhua că "deşi bărbaţii abandonează pământurile, noi (femeile) suntem capabile să ne protejam pe noi, pământul, istoria şi viitorul nostru".

Din păcate, a spus Ayyad, majoritatea fermierilor locali şi-au abandonat pământurile pentru că nu au putut să câştige suficienţi bani pentru a-şi întreţine familiile şi un număr mare dintre ei au ales să lucreze în Israel, unde salariul este mai mare.

Exodul fermierilor ar putea ameninţa existenţa produselor agricole locale, a mai spus Ayyad.

Riyad Al-Atari, ministrul palestinian al Agriculturii din Cisiordania, a lăudat iniţiativa lui Ayyad de a angaja femei în agricultură.

"Femeia palestiniană este o pionieră prin natură şi este un partener esenţial pentru bărbaţi în construirea şi dezvoltarea societăţii palestiniene", a spus el pentru Xinhua, adăugând că ministerul său sprijină toate iniţiativele femeilor care vizează crearea de locuri de muncă pentru femei.