Tensiuni între comuniști și socialiști în Moldova. Dodon: Dacă nu eram eu, Voronin nu mai ajungea în Parlament

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 05-10-2022 15:06
Actualizat: 05-10-2022 17:49

Socialistul Vlad Batrîncea a menționat că la moment, în cadrul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor există unele neînțelegeri și nemulțumiri, referindu-se la agenda politică a comuniștilor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, transmite Știri.md.

Nu este singurul socialist care a confirmat că există tensiuni între cele două formațiuni.

Fostul șef al statului Igor Dodon a declarat și el că, cunoaște despre neînțelegeri și a ținut să menționeze ca Vladimir Voronin să „nu uite cine l-a adus în Parlament” și să înceteze ca la ședințele Parlamentului să îi „înțepe” pe colegii socialiști.

„Pe de o parte, am avut o cooperare excelentă în bloc. Pe de altă parte, observăm cooperarea lor cu un alt partid politic.

Ei, bine, dacă le este convenabil, atunci este alegerea lor. Evident, ar fi colegial să elaborăm agenda celor două partide care fac parte din bloc. Comunicăm şi coordonăm activităţile parlamentare ale fracţiunii noastre.

În ceea ce priveşte activităţile în afara parlamentului, fiecare partid îşi are propriul său chip şi agendă. Nu mai ştiu care este procedura lor internă, dar observăm o anumită afinitate cu un alt partid politic. Aceasta este agenda lor”, a declarat Batrîncea.

Și președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Primul în Moldova, că a observat unele neînțelegeri între cele două formațiuni.

„Eu nu știu care este comunicarea dintre socialiști și comuniști, pentru că văd că protestează separat. Cu toate că în parlament sunt împreună, își permit unele chestii și în adresa mea.

Dar, Vladimir Nicolaevici, recunoașteți: eu nu eram politician dacă nu era Voronin, dar Voronin nu era să fie în Parlament dacă eu nu acceptam ca socialiștii să construiască blocul cu comuniștii.

Așa că, dacă am decis împreună să mergem, haideți împreună și nu e nevoie la ședințele Parlamentului să înghimpați colegii socialiști”, a spus Igor Dodon.

În aceeași ordine de idei, întrebat de ce socialiștii nu se alătură protestelor organizate de partidul ȘOR, așa cum au mai făcut și colegii din partidul Comuniștilor, Batrîncea a argumentat că Moldova are nevoie de proteste naționale și nu se alătură protestelor anunțate de partidele politice.

„Partidul Socialiştilor a organizat 68 de proteste în perioada primăvară-vară, aşa că am avut o pauză: februarie, martie, aprilie, până în mai, dacă nu mă înşel, când am avut stare de urgenţă, pentru care am vot, în prima etapă.

Vor fi proteste organizate de PSRM, avem cea mai mare experienţă cu astfel de evenimente. Am organizat evenimente foarte mari, solide. Şi cu siguranţă vor urma aceste acţiuni. În ceea ce priveşte acţiunile organizate de partidul Şor, noi nu participăm la ele, pentru că sunt evenimente anunţate de un anumit partid politic.

Considerăm că situaţia din Republica Moldova necesită o agendă naţională, un protest naţional, care nu doar să dezvolte anumite revendicări, dar să realizeze şi îndeplinirea acestor cerinţe”, a spus socialistul.

Amintim că, anterior deputații socialiști și comuniști evitau să spună de ce nu protestează în bloc pentru a-l susține pe Igor Dodon după ce a fost arestat, ci PCRM preferă să protesteze alături de membrii Partidului „Șor”.

Deputații Partidului „Șor”, la fel, au evitat să confirme dacă ar exista probleme în Blocul „Comuniștilor și Socialiștilor”, subliniind că agenda protestelor fracțiunii parlamentare „Șor” a fost organizată din timp, iar ei protestează împotriva „sărăciei din țară”.