Banca Națională a Poloniei menține dobânzile, indicând o viitoare încetinire a creșterii economice

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 05-10-2022 20:01

Banca Națională a Poloniei (NBP) a menținut miercuri rata dobânzii principale la 6,75%, optând să lase costurile de împrumut neschimbate în ciuda inflației în creștere, în timp ce a avertizat asupra unei încetiniri economice în următoarele luni, scrie Reuters.

În condițiile în care omologii din regiune au încheiat ciclurile de înăsprire monetară, factorii de decizie polonezi au semnalat, de asemenea, că sfârșitul majorărilor de dobândă este aproape, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, în condițiile în care inflația a crescut la 17,2% în septembrie, cel mai ridicat nivel din 1997, majoritatea economiștilor au prezis că dobânzile vor continua să crească. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau ca rata principală să crească la 7,00%.

"Consiliul a apreciat că înăsprirea semnificativă de până acum a politicii monetare de către NBP... va contribui la limitarea creșterii cererii în economia poloneză, ceea ce va susține o scădere a inflației în Polonia către ținta de inflație a NBP", a precizat banca într-un comunicat.

Banca a precizat că se așteaptă la o încetinire a creșterii economice în trimestrele următoare.

"În opinia noastră, situația economică din Europa și SUA arată că există mai puțin loc pentru noi majorări de rate", a precizat Institutul Economic Polonez într-o notă. "Eventualele majorări ulterioare vor fi o reacție la creșteri neașteptate ale inflației sau la o depreciere puternică a monedei".

Cu toate acestea, analiștii ING au declarat că se așteaptă la noi înăspriri în 2024, din cauza inflației ridicate, și au afirmat că a te baza pe o încetinire economică pentru a limita creșterea prețurilor este "riscant".

Zlotul polonez era cu 0,48% mai slab față de euro la ora 1420 GMT.

Decizia poloneză urmează unor mișcări similare în Ungaria și Republica Cehă.

În Ungaria, banca centrală a majorat dobânda cu 125 de puncte de bază mai mult decât se așteptau analiștii, până la 13% în septembrie, dar a declarat că pune capăt ciclului de majorare a ratelor pe fondul încetinirii economiei, în timp ce în Republica Cehă, factorii de decizie au menținut ratele la 7,00% pentru a doua oară consecutiv.

Banca centrală a României a majorat miercuri rata dobânzii de referință cu 75 de puncte de bază, peste așteptări, până la 6,25%.