Parlamentul European cere ca UE să îi sancţioneze pe cei responsabili de moartea Mahsei Amini

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 06-10-2022 15:20

Parlamentul European a condamnat joi moartea Mahsei Amini în Iran şi a solicitat sancţiuni UE împotriva ucigaşilor săi şi a celor implicaţi în înăbuşirea protestelor de stradă care au urmat.

Într-o rezoluţie adoptată în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, PE trece în revistă evoluţia situaţiei din Iran în urma decesului unei femei iraniene kurde, Mahsa Amini, în vârstă de 22 ani, în arestul poliţiei morale iraniene şi a izbucnirii ulterioare a unor demonstraţii de stradă împotriva regimului clerical dur, informează un comunica al legislativului comunitar.

Eurodeputaţii condamnă cu fermitate moartea Mahsei Amini şi solicită o anchetă imparţială, eficace şi, mai presus de toate, independentă privind relele tratamente şi uciderea tragică a acesteia. Arestată de poliţie la 13 septembrie pentru presupusa ignorare a legilor stricte ale Iranului privind purtarea hijab-ului, ea a murit într-un spital din Teheran trei zile mai târziu, în urma abuzului fizic suferit în detenţie, potrivit Agerpres.

În timp ce îşi exprimă sprijinul ferm pentru mişcarea paşnică de protest din Iran şi, în special, pentru femeile tinere care conduc şi participă la demonstraţii, PE condamnă cu fermitate utilizarea pe scară largă şi disproporţionată a forţei de către forţele de ordine iraniene împotriva protestatarilor, ceea ce până în prezent a provocat numeroase victime.

Eurodeputaţii solicită, de asemenea, autorităţilor ţării să elibereze şi să renunţe imediat şi necondiţionat la toate acuzaţiile împotriva oricărei persoane încarcerate exclusiv pentru că şi-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare, de asociere şi de întrunire paşnică, precum şi împotriva tuturor celorlalţi apărători ai drepturilor omului.

Rezoluţia îndeamnă UE să sancţioneze funcţionarii iranieni implicaţi atât în moartea Mahsei Amini, cât şi în violenţele împotriva protestatarilor, în temeiul regimului mondial de sancţiuni al UE în materie de drepturi ale omului.

PE solicită, de asemenea, ONU, şi în special Consiliului pentru Drepturile Omului, să iniţieze o anchetă cu privire la evenimentele recente din Iran. De asemenea, eurodeputaţii îndeamnă statele membre ale UE care au o prezenţă diplomatică în această ţară să îşi coordoneze acţiunile pentru a-i proteja pe apărătorii drepturilor omului, în special pe apărătorii drepturilor femeilor şi persoanele cu dublă cetăţenie UE-iraniană.