Bihor: O staţie de tratare mecanico-biologică a deşeurilor va fi pusă în funcţiune până la sfârşitul lunii octombrie

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 06-10-2022 18:28

Preşedintele ADI Ecolect Group, Mircea Mălan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că până la sfârşitul lunii octombrie va fi pusă în funcţiune o staţie de tratare mecanico-biologică a deşeurilor.

"Această instalaţie ne va ajuta să deviem o mare parte din deşeurile care astăzi ajung la depozitul ecologic, pentru că deşeurile reziduale care vor fi tratate se dezumifică şi aproximativ 30-40% din greutate scade prin acest proces. Apoi intră într-un proces suplimentar de sortare. Aproximativ 30% din deşeurile care rămân vor fi incinerate, restul fiind duse la depozitul conform. Ecolect a preluat responsabilitatea gestionării acestei staţii", a explicat Mircea Mălan, potrivit Agerpres.

Reprezentantul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group a arătat că se are în vedere şi accesarea de fonduri europene pentru două proiecte. Primul, în valoare de peste 400.000 lei, a fost aprobat şi se referă la realizarea unei platforme informatice integrate. Aceasta va fi accesibilă atât cetăţenilor, cât şi operatorilor de salubritate şi primăriilor.

Al doilea proiect, în valoare de 350.000 de euro, prevede crearea unor laboratoare ecologice în mai multe şcoli, organizarea unor tabere pentru elevi, organizarea unor cursuri de educaţie ecologică.

El a amintit că şi-a propus şi dotarea fiecărei şcoli din judeţ cu un set de cinci pubele, pentru colectare selectivă, fapt ce nu s-a realizat încă, din cauza creşterii bruşte a preţurilor la materiale şi a faptului că bugetul CJ nu a mai dispus de bani şi pentru această achiziţie.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Mălan, a arătat că se lucrează în această perioadă şi la proiectul de realizare a a 32 de centre de depozitare a deşeurilor cu aport voluntar, care ar putea fi finanţate cu fonduri europene, prin actualul Program Operaţional Infrastructură Mare.