Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează o campanie de prevenire a sinuciderii în Africa, continentul cel mai afectat

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 06-10-2022 23:36

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi lansarea unei campanii de prevenire a sinuciderii în Africa, regiune care înregistrează, potrivit OMS, cea mai mare rată de decese prin sinucidere din lume, relatează AFP.

"Aproximativ 11 persoane din 100.000 se sinucid în regiunea africană, un număr mai mare decât media la nivel mondial de nouă cazuri de sinucidere la 100.000 de locuitori", a declarat biroul regional al OMS pentru Africa într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Pe continentul african se află "şase dintre cele zece ţări cu cele mai mari rate de sinucidere din lume", se precizează în comunicat. Mijloacele cele mai utilizate sunt "spânzurarea, otrăvirea cu pesticide şi, într-o măsură mai mică, înecarea, folosirea unei arme de foc, aruncarea în gol şi supradoza de medicamente".

Această situaţie se explică "parţial prin mijloacele limitate de acţiune disponibile pentru tratarea şi prevenirea factorilor de risc, în special a tulburărilor mintale", adaugă textul.

În regiune există "un psihiatru la 500.000 de locuitori, de 100 de ori mai puţin decât recomandarea OMS", se mai spune în comunicat.

Campania de prevenire este lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, marcată anual pe 10 octombrie. Desfăşurată pe reţelele de socializare, ea "are drept scop să ajungă la 10 milioane de persoane din regiune", potrivit OMS Africa.

Potrivit aceleiaşi surse, este vorba despre "conştientizarea publicului şi mobilizarea sprijinului guvernelor şi a factorilor de decizie pentru a acorda mai multă atenţie şi finanţare programelor dedicate sănătăţii mintale".

"Profesionişti în domeniul sănătăţii sunt instruiţi în Zimbabwe în cadrul unei iniţiative OMS", se arată în comunicat.

În Kenya, Uganda şi Zimbabwe se are în vedere o mobilizare a resurselor în cadrul acestei campanii, în timp ce OMS oferă sprijin în Republica Capului Verde şi în Côte d'Ivoire "pentru a se realiza o analiză naţională a situaţiei sinuciderilor".