Vremea face ravagii în America Centrală: Cel puțin 14 oameni au murit din cauza furtunii tropicale Julia

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 10-10-2022 22:27

Furtuna tropicală Julia ajunge în El Salvador și Guatemala în timp ce slăbește în intensitate. Până în prezent, Julia a provocat cel puțin 14 decese și pagube uriașe, potrivit Reuters și Mediafax.

Furtuna tropicală Julia este așteptată să aducă ploi abundente asupra unor părți din America Centrală și sudul Mexicului, după ce a ucis cel puțin 14 persoane în regiune începând de sâmbătă.

Furtuna, care a trecut în Oceanul Pacific duminică seară, se deplasa luni dimineață în direcția nord-vest de-a lungul coastei El Salvadorului, potrivit Centrului național american pentru uragane (NHC). NHC, cu sediul la Miami, a prognozat că Julia se va deplasa în apropierea sau deasupra El Salvadorului și Guatemalei, înainte de a se disipa.

Ploile abundente ar putea provoca inundații și alunecări de teren care pun în pericol viața în toată America Centrală.

Autoritățile salvadoriene au raportat luni dimineață moartea a trei persoane. Două persoane din orașul Guatajiagua, situat în estul țării, au murit după ce ploile abundente au provocat prăbușirea unui zid peste casa lor, iar o a treia persoană a murit după ce un copac a căzut peste o casă din orașul Caluco, situat în vestul țării. Agenția de protecție civilă a țării a declarat că cel puțin 830 de persoane au fost evacuate. Autoritățile au anulat luni cursurile școlare în El Salvador și Guatemala.

Duminică dimineața, Julia a ajuns în Nicaragua, înainte de a trece în Pacificul de Est în cursul zilei.

În Honduras, o femeie în vârstă de 22 de ani a murit duminică după ce a fost luată de ape. O tânără și un băiat de patru ani au murit și ei după ce o barcă s-a răsturnat sâmbătă seară în apropiere de granița cu Nicaragua. Autoritățile honduriene au declarat că o a patra persoană este dată dispărută, iar 9.200 de persoane s-au refugiat în adăposturi.

În Nicaragua, Julia a lăsat un milion de persoane fără energie electrică, iar ploile abundente și inundațiile au forțat evacuarea a peste 13.000 de familii.