Testele privind vaccinurile dezvoltate împotriva tulpinii Sudan a virusului Ebola încep peste câteva săptămâni

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 12-10-2022 18:46

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri că un studiu clinic dedicat vaccinurilor ce ar avea potenţialul să combată varianta Sudan a virusului Ebola, care a provocat o epidemie în Uganda, ar putea să înceapă peste câteva săptămâni, informează Reuters, relatează Agerpres.

Uganda, o ţară din estul Africii, a declarat o epidemie de Ebola pe 20 septembrie şi a anunţat că infectările depistate sunt cauzate de tulpina Sudan a acestui virus. Ministerul Sănătăţii din Uganda a confirmat un total de 54 de cazuri de Ebola şi 19 decese.

Ministrul ugandez al Sănătăţii, Jane Ruth Aceng, a declarat că primul caz a fost detectat în capitala ţării, Kampala.

"O probă medicală a confirmată că pacientul a avut Ebola", a declarat ea în faţa reporterilor.

Un bărbat din centrul Ugandei a călătorit pentru a se trata într-un spital din Kampala, însă starea lui de sănătate s-a deteriorat şi a murit pe 7 octombrie. O probă medicală, care s-a dovedit a fi pozitivă la Ebola, a fost prelevată înainte ca trupul lui să fie înmormântat, a adăugat Jane Ruth Aceng.

Au existat îngrijorări că răspândirea infectărilor în ţară ar putea fi greu de ţinut sub control, deoarece în prezent nu există niciun vaccin omologat împotriva acestei tulpini virale. Epicentrul infectărilor se află într-o regiune compusă din cinci districte din centrul Ugandei.

Într-un discurs rostit în cadrul unei reuniuni în format virtual a miniştrilor Sănătăţii din ţările africane, organizată în capitala Ugandei, Kampala, directorul general al OMS a dezvăluit că mai multe vaccinuri sunt dezvoltate în prezent şi care ar putea să contracareze tulpina sudaneză a virusului Ebola.

Două dintre acele vaccinuri "ar putea fi incluse într-un studiu clinic realizat în Uganda în săptămânile următoare în aşteptarea reglementării lor şi a altor autorizări din partea Guvernului Ugandei", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Obiectivul nostru principal este acela de a controla rapid şi de a limita această epidemie pentru a proteja districtele învecinate, precum şi ţările învecinate", a adăugat el.

Directorul OMS nu a oferit alte detalii despre vaccinurile care vor fi incluse în studiile clinice, alegând să nu dezvăluie deocamdată nici numele lor, nici pe cele ale companiilor care le-au dezvoltat.

Ebola, o formă de febră hemoragică, se răspândeşte în principal prin contact cu fluidele corporale ale unei persoane infectate. Simptomele acestei boli virale includ o stare intensă de slăbiciune, dureri musculare, dureri de cap şi dureri în gât, vărsături, diaree şi iritaţii cutanate, printre altele.

Deşi nu deţine încă un vaccin omologat, OMS a precizat anterior că tulpina Sudan este mai puţin transmisibilă şi prezintă o rată de mortalitate mai mică în comparaţie cu tulpina Zair a virusului Ebola.