Ebola în Uganda: Crește numarul deceselor. A fost anunțată o izolare de trei săptămâni pentru două districte

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 16-10-2022 07:18

O izolare de trei săptămâni a fost declarată în două districte din Uganda, în timp ce țara se luptă cu un focar de Ebola, informează bbc.com.

Barurile, cluburile de noapte, lăcașurile de cult și locurile de divertisment vor fi închise în Mubende și în localul vecin Kassanda, iar starea de asediu va intra în vigoare. Măsura reprezintă o răsturnare de situație pentru președintele Ugandei, Yoweri Museveni, care a declarat anterior că nu este nevoie de astfel de măsuri.

Această ultimă epidemie a provocat moartea a 19 persoane dintre cele 58 de cazuri înregistrate. Cu toate acestea, este posibil ca numărul real de decese și de cazuri să fie mai mare. Epidemia a început la începutul lunii septembrie în Mubende, la aproximativ 80 km de capitala Kampala, și a rămas epicentrul.

Președintele Museveni a exclus anterior închiderea, afirmând că Ebola nu este un virus care se transmite prin aer și, prin urmare, nu necesită aceleași măsuri ca și Covid-19. Dar sâmbătă a oprit toate mișcările în și din districtele Mubende și Kassanda timp de 21 de zile.

Camioanele de marfă vor putea în continuare să intre și să iasă din aceste zone, a spus el, dar toate celelalte transporturi vor fi oprite. "Acestea sunt măsuri temporare pentru a controla răspândirea Ebola", a declarat el într-un discurs televizat. "Ar trebui să cooperăm cu toții cu autoritățile, astfel încât să punem capăt acestei epidemii în cel mai scurt timp posibil".