Ce înseamnă, de fapt, o alimentație sănătoasă?

Autor: Radu Pop
Publicat: 17-10-2022 17:21

Moderația este secretul unei diete echilibrate și al unui stil de viață sănătos. Asta înseamnă că nu există alimente interzise, ci doar produse care trebuie consumate în cantități mai mici. Este mai important cât mâncăm decât ce anume mâncăm, precizează dr. Doru Negru, medic primar Diabet, Boli de Nutriție și Metabolice la clinica SANADOR.

Cea mai importantă regulă pentru o nutriție sănătoasă este să ne hrănim mai puțin decât suntem tentați să o facem. Ideal ar fi să ne ridicăm de la masă fără să ne săturăm și să facem cât mai multă mișcare, cel puțin jumătate de oră pe zi. „Pe lângă o dietă pe cât posibil săracă în grăsimi animale, mai este nevoie și de altceva: efort fizic. Prin efort fizic se ard grăsimile, deci scad trigliceridele și cresc valorile colesterolului bun (HDL-colesterolul)”, explică dr. Doru Negru.

Colesterolul „bun” este produs de ficat prin procesarea grăsimilor nesaturate (care se găsesc în peștele gras, în nuci și semințe, precum și în unele legume și fructe). El asigură buna funcționare a organismului, îi oferă energia necesară și protejează totodată vasele de sânge, ajutând astfel la o circulație sănătoasă și prevenind declanșarea unor afecțiuni cardiovasculare. În schimb, colesterolul „rău” (LDL-colesterol), care crește în urma consumului de grăsimi saturate, dulciuri și alimente procesate (prăjituri, produse de patiserie, carne grasă, mezeluri, untură, produse fast-food), se depune pe artere, riscând să provoace ateroscleroză, cu tot arsenalul ei de complicații - hipertensiune, insuficiență renală, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Meniul zilnic trebuie să fie cât mai bogat în alimente cu nutrienți esențiali (vitamine, minerale, fibre și proteine). Legumele, fructele, lactatele degresate, cerealele integrale și carnea slabă pot fi consumate cât mai des. În schimb, trebuie să evităm produsele care conțin mult zahăr și grăsimi saturate, pentru că acestea cresc riscul apariției diabetului, bolilor hepatice și cardiovasculare. De altfel, persoanele care suferă de diabet, boli cardiovasculare sau afecțiuni ale ficatului trebuie să respecte un regim alimentar mai strict, care să conțină cât mai puține grăsimi și zaharuri.

În concluzie, alimentele pot fi incluse în două mari categorii: cele care trebuie consumate frecvent și cele care trebuie evitate (consumate doar ocazional).

Din prima categoria fac parte:

  • Legumele (crude sau preparate la cuptor, la abur sau fierte);
  • Fructele;
  • Semințele (nesărate);
  • Cerealele integrale;
  • Orezul integral;
  • Uleiul de măsline;
  • Lactatele degresate;
  • Nucile;
  • Carnea slabă (pui, curcan, pește – gătită la cuptor sau fiartă).

Produsele care ar trebui consumate cât mai rar sunt:

  • Carnea roșie (porc, vită, oaie);
  • Lactatele grase;
  • Mezelurile;
  • Dulciurile;
  • Alimentele prăjite;
  • Produsele fast-food;
  • Alimentele foarte sărate (inclusiv semințe, alune etc.).

Un stil de viață sănătos trebuie să includă, de asemenea, un control medical anual și efectuarea unui set de analize pentru monitorizarea nivelului glicemiei, colesterolului și trigliceridelor. În acest fel, pot fi descoperite și tratate din timp anumite probleme medicale, chiar înainte de apariția simptomelor.