Serviciile secrete germane au avertizat împotriva spionajului industrial chinezesc

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 17-10-2022 21:43

Serviciile secrete germane au avertizat luni împotriva Chinei, care încearcă să-şi însuşească expertiză economică şi ştiinţifică în Germania, relatează AFP.

"Trebuie să fim vigilenţi în ceea ce priveşte migraţia expertizei" provenind din Germania, a declarat preşedintele Serviciului german de informaţii externe (BND), Bruno Kahl, în cadrul unei audieri cu deputaţii din Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german.

China "încearcă prin atacuri cibernetice să-şi însuşească în Germania expertiză ştiinţifică şi economică pentru a-şi atinge în 2049", când se va marca un centenar de la preluarea puterii de către comunişti, obiectivul de a fi prima putere mondială, a adăugat Kahl potrivit Agerpres.

"Există multă încredere şi naivitate în domeniul ştiinţific care nu sunt adecvate", a mai avertizat el.

Aceeaşi neîncredere faţă de Beijing a fost transmisă şi de preşedintele Oficiului federal pentru protecţia Constituţiei (informaţiile interne), Thomas Haldenwang, audiat de asemenea de deputaţii germani.

El a avertizat încă o dată asupra pericolelor pe care le-ar putea prezenta controlul importantelor infrastructuri tehnice de către companii chinezeşti.

Nu trebuie să ajungem la o situaţie în care statul chinez ar putea "avea o influenţă asupra politicii în Germania prin intermediul acestor infrastructuri", a spus el.

Dependenţa economiei germane faţă de China este din ce în ce mai mult un subiect de preocupare pentru Berlin, care face apel la marile companii să-şi diversifice parteneriatele.

Însă, acestea din urmă nu sunt, în mod vizibil, gata să spună adio acestei pieţe uriaşe, comentează AFP. Joia trecută, compania Volkswagen a anunţat o investiţie de 2,4 miliarde de euro într-un parteneriat între ramura sa de software Cariad şi firma chinezească Horizon Robotics, specializată în inteligenţa artificială, pentru a dezvolta condusul autonom în China.