Dmitri Medvedev râde cu gura până la urechi de Liz Truss: 'La revedere, la revedere! Felicitări pentru salată'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 21-10-2022 10:11
Actualizat: 21-10-2022 10:15

Premierul Marii Britanii, Liz Truss, şi-a prezentat demisia, joi, în contextul în care era contestată de colegii din Partidul Conservator din cauza programului economic controversat.

„La revedere, la revedere, felicitări pentru salată”, a scris vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, pe contul său de Twitter.

De ce face Medvedev mențiunea la „salată”? Ziarul Daily Star a făcut un „experiment” inedit: a început să transmită în direct o salată din 14 octombrie, în momentul în care controlul premierului asupra puterii a fost amenințat în urma mini-bugetului dezastruos. Salata de 60 de penny, deși nu se afla în cea mai bună stare, a reușit să reziste mai mult decât Liz Truss - care va fi cel mai scurt prim-ministru britanic cu cel mai scurt mandat din istorie.

Liz Truss şi-a anunţat demisia imediat după discuţii cu reprezentanţi ai Comitetului 1922, entitatea de conducere a Partidului Conservator (centru-dreapta).

"Mi-am început mandatul într-un moment de instabilitate majoră la nivel economic pe plan internaţional. Familiile şi companiile erau îngrijorate privind modul în care îşi plătesc facturile. Am fost aleasă cu un mandat de a schimba această situaţie. Am oferit soluţii privind facturile la energie şi privind reducerea asigurărilor medicale. Dar nu pot atinge obiectivele mandatului", a declarat premierul Liz Truss, precizând că i-a transmis regelui Charles că demisionează.

Liz Truss va rămâne prim-ministru interimar până când va fi ales un nou lider al Partidului Conservator, probabil "săptămâna viitoare", în opinia ei.