Funcţie masculină sau feminină? Giorgia Meloni provoacă dezbateri despre egalitatea de gen

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 24-10-2022 23:16

Giorgia Meloni este prima femeie care a fost desemnată prim-ministru al Italiei, însă ea a ales să folosească forma masculină din limba italiană a funcţiei sale, provocând dezbateri ce vizează chestiuni precum emanciparea femeilor şi corectitudinea politică, informează Reuters.

În limba italiană, substantivele pot avea forme masculine sau feminine, iar funcţia oficială a Giorgiei Meloni, "Presidente del Consiglio", a fost precedată de articolul hotărât masculin "il", în loc de cel feminin "la", în prima declaraţie publicată de biroul ei de presă în cursul zilei de duminică.

O scrisoare a Giorgiei Meloni ce a fost citită în Parlamentul italian luni a folosit aceeaşi formulare, potrivit Agerpres.

Deşi este o deschizătoare de drumuri pentru femeile din politica italiană, Giorgia Meloni conduce un partid de extrema dreaptă şi nu este deloc cunoscută ca o feministă: ea se opune cotelor de gen impuse în consiliile de administraţie şi în Parlament, argumentând că femeile ar trebui să urce în vârfurile ierarhiilor doar prin merite proprii. De asemenea, ea a numit vineri doar şase femei în cabinetul ei, care numără 24 de membri.

Alegerea ei ce a vizat folosirea articolul hotărât la genul masculin a fost criticată de Usigrai, principalul sindicat din cadrul postului public de televiziune RAI, precum şi de Laura Boldrini, o avocată feministă de centru-stânga şi fostă preşedintă a Camerei Deputaţilor din Italia, care a utilizat întotdeauna titulatura "la presidente" atunci când ocupa acea funcţie.

În virtutea politicii RAI ce priveşte egalitatea de gen în această instituţie media, forma feminină a unei funcţii ar trebui folosită oriunde aceasta există şi "niciun coleg nu poate, în consecinţă, să fie obligat să folosească forma masculină" atunci când se referă la Giorgia Meloni, a anunţat sindicatul Usigrai într-un comunicat.

Laura Boldrini a asociat alegerea lingvistică făcută de noul prim-ministru italian cu numele partidului său, Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia - FdI, n.r.).

"Prima femeie desemnată prim-ministru alege forma masculină a funcţiei sale. Oare ar fi prea mult - pentru folosirea formei feminine - de liderul FdI, un partid care le omite deja pe surorile italiene în numele său?", a scris pe Twitter Laura Boldrini.

Accademia della Crusca, o apărătoare a limbii italiene, a spus că folosirea formei feminine pentru funcţii deţinute de femei reprezintă o alegere corectă din punct de vedere gramatical.

Cu toate acestea, orice persoană care preferă să utilizeze forma masculină tradiţională, din motive ideologice sau generaţionale, are tot dreptul să o facă, a precizat preşedintele acestei instituţii, Claudio Marazzini, pentru agenţia de presă italiană Adnkronos.