Mișcarea rusofilă din Bulgaria dă semne că își revine puternic. Șeful ei a fost din nou la Moscova în timp ce justiția bulgară nu reușește mai nimic

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 25-10-2022 10:21

Șeful Mișcării Naționale „Rusofili” și al partidului „Rusofili pentru Renașterea Patriei” din Bulgaria, acuzat de spionaj, Nikolai Malinov, s-a întâlnit la Moscova cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Întâlnirea a avut loc la 21 octombrie, potrivit site-ului „Rusofili”. Procesul împotriva lui Malinov ar trebui să continue săptămâna aceasta la Tribunalul din Sofia, relatează Sega preluat de Rador.

Acesta se află în etapa de „audiere a martorilor” și trei persoane au fost citate pentru ziua de joi. În septembrie 2019, procuratura a anunțat cu mare vâlvă că l-a reținut pe președintele Mișcării Naționale „Rusofili” Nikolai Malinov. După ce a petrecut câteva ore în arest, Malinov a fost eliberat pe o cauțiune de 50.000 de leva și a fost acuzat de spionaj pentru organizații rusești și cetățeni ruși. Probele din dosar, distribuite de procuratură, s-au dovedit a fi un teanc de materiale privind relațiile dintre Rusia și Bulgaria, la care a lucrat Malinov. Procuratura a anunțat că el a făcut scheme de cumpărare a întreprinderilor bulgare de către companii rusești și a amenințat astfel securitatea națională a țării. Un fapt curios este că toate documentele erau în limba rusă, cu o singură excepție - o referință la compania de arme Dunarit, care face obiectul a numeroase interese comerciale și scandaluri de culise. În cele din urmă, a devenit clar că doi cetățeni ruși cu care Malinov a ținut legătura - Leonid Reshetnikov și Konstantin Malofeev - au primit interdicție de a intra în Bulgaria în următorii 10 ani. Unul este un fost șef al serviciilor secrete rusești, celălalt un miliardar rus.

Întrucât procuratura nu a intentat procesul împotriva lui Malinov timp de 18 luni, de la 10 martie anul trecut este fără măsuri - a fost anulată garanția bănească care i-a fost impusă, precum și interdicția de a părăsi Bulgaria. Acestea nu pot fi impuse din nou fără temeiuri legale pentru a face acest lucru. Avocatul său, Dimitar Vâlchev, a explicat pentru ziarul „Sega” că Malinov se va prezenta joi în sala de judecată, așa cum a apărut de fiecare dată.

Potrivit anunțului „Rusofili” despre întâlnirea lui Malinov cu Lavrov, conversația lor a fost o continuare a celei din luna septembrie. „Tema principală a discuției a fost legată de posibilitățile organizațiilor rusofile de a ajuta la construirea unei imagini complete și pozitive a Rusiei; să ajute la confirmarea memoriei istorice în sprijinul relațiilor pozitive dintre popoarele bulgar și rus; să se implice activ în dialogul cu organizaţiile neguvernamentale şi politice în cadrul posibilei şi necesarei „diplomaţii populare”, se arată în anunţ. Potrivit lui Lavrov, „organizațiile neguvernamentale din întreaga lume cu o atitudine pozitivă față de Rusia pot face multe în direcția întăririi lumii multipolare, a cărei bază, filozofie și scop este cooperarea binevoitoare și constructivă între națiuni”.

Din arhivă

O călătorie a lui Mitalov în Rusia în 2019, după ce a fost acuzat de spionaj, a provocat un scandal în Bulgaria. La sfârșitul anului 2019, a devenit clar că judecătorul special Andon Mitalov i-a permis lui Malinov să călătorească în Rusia fără a fi solicitată permisiunea prealabilă de la procuratură. Apoi, Departamentul de Stat al SUA a impus o interdicție de intrare în țară a judecătorului Mitalov și membrilor familiei acestuia, pe motiv că judecătorul a fost „implicat într-o corupție gravă”.

Acesta a fost primul caz în care un bulgar a fost sancționat de SUA. În cele din urmă, judecătorul Mitalov nu a fost sancționat disciplinar, pentru că nu s-a obținut o majoritate în Colegiul Judiciar al Consiliului Superior al Magistraturii.