Olaf Scholz dă direcția în UE: Reconstrucția Ucrainei e misiunea unei generații, care trebuie să înceapă acum

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 25-10-2022 13:26

Reconstrucţia Ucrainei este ”misiunea unei generaţii, care trebuie să înceapă acum”, subliniază marţi cancelarul german Olaf Scholz, în deschiderea unei conferinţe, la Berlin, pe tema susţinerii pe termen lung a acestei ţări invadate de către Rusia la 24 februarie, relatează AFP.

Este vorba ”nici mai mult, nici mai puţin decât un noiu Plan Marshall al secolului al XXI-lea”, a subliniat liderul german, în prezenţa preşedintei Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen. Ursula von der Leyen, care participă la această Conferinţă împreună cu mai mulţi lideri politici şi experţi, a denunţat amploarea distrugerilor Războiului rus în Ucraina drept ”stiupefiantă”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a a susţinut o alocuţiune într-o legătură video, a îndemnat la susţinerea comunităţii internaţionale pentru ca Ucraina să-şi echilibreze bugetul din 2023.

”La această Conferinţă, noi trebuie să luăm o decizie pentru a astupa gaura deficitului bugetului ucrainean anul viitor”, a declarat Zelenski. ”Este o sumă foarte importantă, de 38 de miliarde de dolari (...), acestea sunt salariile profesorilor, medicilor, ajutoarele sociale, pensiile”, a precizat el.