Presa rusă de stat: Ucraina va arunca 'bomba murdară' peste zona de excludere de la Cernobîl

Autor: Radu Pop
Publicat: 26-10-2022 21:09
Actualizat: 26-10-2022 21:04

Agenția rusă de stat Ria Novosti citează miercuri o sursă anonimă „familiarizată cu situația” care susține că regimul de la Kiev a finalizat deja pregătirile tehnice pentru a folosi o „bombă murdară”.

„Specialiștii întreprinderii ucrainene Yuzhmash au pregătit o rachetă tip Iskander care urmează să fie umplută cu material radioactiv, apoi ar fi aruncată peste zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl de către forțele ucrainene de apărare aeriană și o vor pune în seama forțelor armate ruse”, afirmă sursa citată de Ria Novosti.

Potrivit presei ruse, racheta a fost realizată având la bază proiectilul sistemului de rachete Tochka-U și „după doborârea rachetei, autoritățile de la Kiev intenționează să arate mass-mediei occidentale și ucrainene fragmente ale machetei și elementelor electronice ale presupusei rachete Iskander, pentru a convinge publicul occidental de vinovăția Rusiei”.

O bombă radiologică sau "bombă murdară" este formată din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive care sunt diseminate în praf în momentul exploziei.