Tiraspolul trimite Chișinăul la Moscova! 'Dacă Republica Moldova vrea să discute matur despre problemele energetice, trebuie să vorbească direct cu Rusia'

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 27-10-2022 13:50

Tiraspolul este gata să organizeze mâine o întâlnire a reprezentanților săi politici cu cei ai Chișinăului pentru a discuta criza energetică. Declarația a fost făcută de așa-zisul ministru de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, în cadrul unui interviu pentru presa din regiunea separatistă, după ce ieri guvernarea R. Moldova a solicitat organizarea unor negocieri în format ”1+1”.

”În prezent, R. Moldova zilnic livrează către MGRES cantități adiționale de gaze naturale, pe care reușește să le adune datorită măsurilor de economie a energiei implementate. Acest lucru mărește un pic generarea de electicitate, însă asta nu e suficient pentru îndeplinirea contractului energetic în totalitate” a declarat Ignatiev, conform deschide.md.

Potrivit lui, ”dacă R. Moldova vrea să discute matur despre problemele energetice, trebuie să vorbească direct cu Rusia”.

”Depinde de relațiile R. Moldova cu Gazprom și cu Rusia care vor fi livrările de gaze naturale în R. Moldova și Transnistria în noiembrie. Dacă aceste cantități se vor păstra, MGRES nu va putea să mărească livrările de energie electrică” a notat așa zis-ul ministru de Externe de la Tiraspol.

Ignatiev a mai declarat că, în cadrul întrevederii, reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol vor mai discuta despre importurile de medicamente și mărfuri în Transnistria, precum și de limitările impuse în domeniul bancar.

Ieri, autoritățile de la Chișinău au solicitat convocarea unei reuniuni în formatul „1+1” pentru a discuta gestionarea crizei energetice, anunță serviciul de presă al Biroului Politici de Reintegrare.