Un sondaj din Canada arată un adevăr tulburător / Ce aleg să facă unii canadieni pentru a reduce cheltuielile

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 02-11-2022 04:47

Tot mai mulți oameni din Saskatoon se luptă pentru a obține alimente pentru ei înșiși și pentru familiile lor, deoarece prețurile din magazinele alimentare cresc peste măsură, informează ctvnews.ca. "Vedem cu siguranță o creștere și am observat acest lucru încă din ianuarie", a declarat O'Connor, director executiv al Saskatoon Food Bank and Learning Centre.

Majoritatea respondenților la un sondaj realizat la nivelul întregii Canade, publicat luni, au declarat că folosesc cupoane sau caută reduceri pentru a face față creșterii costurilor alimentelor. De asemenea, aproape 20 la sută au redus dimensiunea meselor sau au sărit peste mese cu totul pentru a economisi bani.

Sondajul realizat de Canadian Hub for Applied and Social Research de la Universitatea din Saskatchewan a fost efectuat în perioada 6 septembrie - 17 octombrie. Acesta a întrebat 1.001 persoane despre strategiile pentru a face față creșterii costurilor alimentare.

Raportul privind indicele prețurilor de consum al Statisticii canadiene a declarat că, deși rata anuală a inflației din țară a scăzut ușor la 6,9% în septembrie, costul produselor alimentare a continuat să crească. Prețurile produselor alimentare au crescut în cel mai rapid ritm din august 1981, cu 11,4% față de anul trecut.

Pentru a se adapta la creșterea bruscă a costurilor, majoritatea respondenților la sondaj au declarat că au redus cupoanele. O majoritate - aproape 59% - au redus, de asemenea, risipa de alimente din gospodărie. De asemenea, 54% dintre ei și-au făcut planuri de masă pentru a se asigura că au fonduri suficiente pentru alimente.

Puțin peste 30 la sută dintre respondenți au declarat că mănâncă alimente mai puțin sănătoase pentru că sunt mai ieftine. Aproape cinci procente au furat alimente din necesitate, iar aproximativ cinci procente au folosit o bancă de alimente sau un frigider comunitar.

Un raport recent al Food Banks Canada a declarat că au existat aproape 1,5 milioane de vizite la băncile de alimente în martie, o cifră cu 15% mai mare decât numărul de vizite din aceeași lună a anului trecut și cu 35% mai mare decât vizitele din martie 2019, înainte ca pandemia COVID-19 să lovească.

Sondajul a spus că persoanele din provinciile Prairie au fost mult mai susceptibile de a fi folosit măsuri de urgență pentru alimente. "Alberta și Saskatchewan au unele dintre cele mai mari rate de utilizare a băncilor de alimente din Canada", a declarat McCutcheon.

În Saskatoon, O'Connor a declarat că numărul de persoane care folosesc banca de alimente este unul dintre cele mai mari pe care le-a văzut personalul. De asemenea, a spus ea, există o creștere îngrijorătoare a numărului de studenți și de persoane în vârstă care vin la bancă.

Sondajul a constatat că tinerii, cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, au fost mai predispuși să folosească o bancă de alimente sau un frigider comunitar. De asemenea, au fost, de asemenea, mai puțin probabil să simtă că își pot permite să aibă o dietă echilibrată. Cei cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani erau mai predispuși să fi folosit cupoane sau să fi cumpărat produse de vânzare.

Quebec a înregistrat cea mai mare diferență față de Prairie, deoarece 95% dintre respondenți au declarat că își permit să aibă o dietă echilibrată.

"S-ar putea să se datoreze faptului că Quebecul are o plasă de securitate socială mai solidă prin politicile sale", a declarat McCutcheon.

Sondajul a întrebat despre strategiile guvernamentale pentru a face față insecurității alimentare. Cei mai mulți au susținut creșterea fondurilor pentru grădinile comunitare, băncile alimentare și implementarea unui program universal de alimentație sănătoasă în școli. De asemenea, au fost susținute subvențiile pentru alimente pentru gospodăriile cu venituri mici și sprijinul guvernamental pentru agricultori și producători.

Cei mai mulți respondenți - puțin peste 79% - au susținut o creștere a salariului minim în provinciile lor. Cu toate acestea, s-a manifestat opoziție față de strategiile care prevedeau o creștere sau crearea de taxe.

Persoanele din Quebec au declarat că sunt de acord cu o creștere a salariului minim, cu o taxă pe zahăr și cu o creștere a sancțiunilor pentru emisiile de carbon. Cei din Prairie au fost mult mai predispuși să se opună acestor taxe.

Pentru a rezolva problema insecurității alimentare, a spus O'Connor, trebuie să ne ocupăm de cauzele profunde ale sărăciei. Banca de alimente din Saskatoon are, de asemenea, programe legate de educație, strategii de ocupare a forței de muncă și declararea impozitelor.

Găsirea unui loc de muncă nu mai este singura soluție, a adăugat ea, deoarece salariile și ajutorul nu mai răspund nevoilor tuturor. "Un număr de oameni care lucrează, poate un loc de muncă cu salariul minim sau câteva locuri de muncă cu salariul minim, sunt forțați să apeleze la băncile alimentare acum".

Cercetătorii au declarat că sondajul a avut o marjă de eroare de 3,1 la sută, plus sau minus, de 19 ori din 20, la nivel național.