Peste 80% din totalul procedurilor de insolvenţă funcţionează pe legea veche, afirmă președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 03-11-2022 15:28

Peste 80% din totalul procedurilor de insolvenţă gestionate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului(AAAS) funcţionează pe legea veche, a declarat, joi, Florian Daniel Geantă, preşedintele Autorităţii.

"Din păcate în AAAS sunt foarte multe speţe, dacă nu mă înşel peste 80% din total proceduri de insolvenţă funcţionează pe legea veche (a insolvenţei - n.r.). Să ştiţi că este foarte complicat să redai circuitului economic astfel de speţe. Deciziile sunt extrem de complicate şi lupta una foarte grea. Dar vreau să vă spun că echipa de la AAAS este o echipă profesionistă şi şansele sunt ca Remin, UCM Reşiţa, SNIF-ul să îşi revină şi să intre pe linia de plutire, să fie redate circuitului economic", a spus Florian Daniel Geantă, la conferinţa "Indiciile macro-economice ale insolvenţei sistemice. Realităţi şi soluţii pentru redresare", organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României, potrivit Agerpres.

El a afirmat că Fortus Iaşi este un eşec pentru că în momentul de faţă s-a declarat falimentul.

Preşedintele AAAS a explicat că în legea nouă a falimentului s-a venit cu o schimbare, conversia creditelor bugetare în acţiuni şi dacă societăţile ar fi intat în insolvenţă pe această lege lucrurile ar fi stat altfel.

El a menţionat că AAAS gestionează în proceduri de insolvenţă aproximativ 500 de societăţi.

De asemenea, Geantă a vorbit şi despre privatizarea Oltchim, care a început cu "o sacoşă de bani, cu televizoare" însă procedura a fost schimbată ulterior şi a devenit o privatizare de succes.

"Spre bafta noastră statul român a pus piciorul în prag şi a schimbat la 180 de grade această privatizare. O privatizare complexă, foarte grea. S-au dat două memorandumuri. Deciziile au fost extrem de complexe. S-a discutat şi s-a negociat foarte mult la Bruxelles. Şi una peste alta, pot spune şi nu numai din punctul meu de vedere, din punctul statului român, că a fost o privatizare de succes. De ce? Pentru că cel care a achiziţionat pachetul majoritar este român, şi acesta este lucrul care pe mine mă bucură cel mai mult, şi nu numai pe mine, funcţionează la parametrii maximi şi în momentul de faţă cifrele pe anul trecut arată foarte bine. Nu uitaţi că vorbim de un an în pandemie şi totuşi cel care a cumpărat, e vorba de Chimcomplex, a reuşit să gestioneze foarte bine acest business. Dar nu vă ascund că la această privatizare s-a lucrat în echipă. O echipă pe care aş vrea să o nominalizez. E vorba de Ministerul Economiei, fiind acţionar unic, noi fiind creditori, Rominsolv şi BDO, echipa de administratori judiciari şi bineînţeles Consiliul Concurenţei. Dar un alt aspect pe care l-aş menţiona şi l-aş sublinia este câştigarea procesului de ajutor de stat de către Oltchim la Uniunea Europeană. Cred că este primul proces într-o procedură de insolvenţă câştigată de statul român", a spus Florian Daniel Geantă.