Deputat neafiliat: 'România trebuie să fie neutră în conflictul Rusia - Ucraina. Țările NATO să nu sacrifice România'

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 05-11-2022 11:31

Deputatul neafiliat Mihai Lasca (ex-AUR), reprezentant al Partidului Patrioții Poporului Român, a adresat Ministerului de Interne o interpelare legată de prezența trupelor străine în România în condițiile în care statul nostru nu este în război și a făcut apel la conducerea statului să rămână neutră față de războiul ruso-ucrainean.

„Federația Rusă și Ucraina nu sunt țări membre NATO, iar România trebuie să adopte o poziție de neutralitate față de conflictul armat dintre cele două țări. Dacă unele țări membre NATO au decis să sprijine Ucraina cu armament și cu trupe militare sunt libere să o facă în mod direct de pe teritoriul acestora și să nu folosească teritoriul României cu scopul de a o băga în războiul care nu îi aparține și de a o sacrifica”, se arată în interpelare.

Deputatul mai întreabă cine a solicitat Franței și Portugaliei să trimită trupe miliare în România și care este scopul prezenței în România a Diviziei 101 aeropurtată aparținând SUA, din moment ce România nu este în război.

Divizia Aeropurtată 101 (Asalt Aerian) a Forţelor Terestre ale SUA au început să sosească din luna iunie la baza aeriană "Mihail Kogălniceanu", din România. Unităţile sunt aici în sprijinul misiunii Corpului V al Forţelor Terestre ale SUA de a întări flancul estic al NATO, pentru a descuraja continuarea agresiunii din partea Rusiei. În total, aproximativ 4.700 de soldaţi ai Diviziei Aeropurtate 101 (Asalt Aerian) vor fi dislocaţi în baze militare din Europa.