Statele Unite iau atitudine dupa lansările agresive ale Coreei de Nord. Trimit în zonă bombardiere strategice B-1B

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 05-11-2022 07:16

Forţele Aeriene Americane intenţionează să trimită, sâmbătă, bombardiere strategice B-1B la exerciţiile militare la care participă SUA şi Coreea de Sud, după ce Coreea de Nord a făcut o serie de teste ale armelor în ultimele zile pentru a protesta faţă de exerciţiile militare aliate, afirmă Reuters, citând Yonhap News. Seulul şi Washingtonul au desfăşurat, începând de luni, exerciţiul aerian ”Vigilant Storm”, care a fost extins cu o zi, până sâmbătă, ca răspuns la ceea ce aliaţii numesc provocări continue din partea Coreei de Nord, informează news.ro.

Este pentru prima dată când B-1B este trimis la exerciţiile SUA-Coreea de Sud din 2017 încoace, arată agenţia Yonhap. SUA a ţinut patru dintre aceste bombardiere în Guam de la sfârşitul lunii octombrie, potrivit agenţiei de ştiri menţionate.

Coreea de Sud a cerut Statelor Unite să întărească desfăşurarea de ”echipamente strategice”, care includ portavioane, submarine nucleare şi bombardiere cu rază lungă de acţiune precum B-1B.

SUA şi autorităţile sud-coreene nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta aceste informaţii.

După discuţii cu secretarul pentru Apărare Lloyd Austin, desfăşurate joi la Washington, ministrul Apărării sud-coreean Lee Jong-sup a afirmat că Statele Unite a fost de acord să folosească ”echipamente strategice americane la un nivel echivalent cu desfăşurarea permanentă, prin creşterea frecvenţei şi intensităţii desfăşurării de echipamente strategice în şi în jurul peninsulei coreene”.