Emilia Șercan: Am informații că în universități s-au scris teze de doctorat pentru oamenii politici cu funcții în statul român

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 07-11-2022 07:05

Emilia Șercan vorbește în interviul pentru Europa Liberă despre fenomenul vânzării de doctorate, mai exact despre practica politicienilor de a pune alte persoane să le scrie tezele de doctorat. E vorba de profesori universitari, asistenți care vor să avanseze în carieră sau studenți.

Studenții basarabeni, de exemplu, care au nevoie de vize, de loc la cămin sau de burse, ar fi condiționați să facă lucrări de doctorat sau de masterat.

„Am astfel de informații. Mă refer la Academia de Poliție. Situații similare și la Universitatea Națională de Apărare, unde profesorii au compilat teze de doctorat pe care le-au dat unor oameni politici sau cu funcții în diverse structuri ale statului român. Nu mă miră că s-a făcut o teză de doctorat pentru domnul Angel Tîlvăr la muzeul din Focșani (n.r. anchetă Libertatea), pentru că lucrul acesta s-a întâmplat chiar în universitățile care acordau titlul de doctor”, spune jurnalista.

Emilia Șercan vorbește și despre presiuni ale SRI la adresa Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, pentru a da o decizie blândă în privința lucrării de doctorat a ministrului Lucian Bode, scrie Europa Liberă.