Greta Thunberg, atac dur împotriva liderilor care participă la conferința unde se află și Iohannis: 'Lipsa de cunoştinţe de care dau dovadă este şocantă!'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 07-11-2022 19:29
Actualizat: 07-11-2022 15:38

După patru ani petrecuţi mobilizându-i pe tineri cu grevele sale pentru climă, activista suedeză Greta Thunberg intenţionează "să predea megafonul" altor persoane, a declarat ea într-un interviu publicat luni, la o zi după deschiderea Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP27) în Egipt, conferință la care participă și președintele României, Klaus Iohannis.

"Trebuie să ascultăm şi mărturiile şi experienţele oamenilor care sunt cei mai afectaţi de criza climatică", a pledat ea într-un interviu acordat pentru agenţia de presă suedeză TT, relatează Agerpres.

"Este momentul să predau megafonul celor care au cu adevărat de spus anumite poveşti. Avem nevoie de noi perspective", a adăugat tânăra activistă suedeză, în vârstă de 19 ani.

Devenită imaginea oficială a cauzei climatice şi expusă excesiv în mass-media după a ce început în 2018 o serie de "greve şcolare pentru climă", Greta Thunberg, iniţiatoarea mişcării "Fridays for Future", urmează să termine liceul la sfârşitul anului.

Dorinţa ei de a împărtăşi cu alte persoane prim-planul cauzei climatice se bazează pe faptul că dereglarea climei de pe Terra are deja consecinţe devastatoare asupra vieţii oamenilor din lumea întreagă.

"Deci, a devenit o situaţie ipocrită atunci când oamenii din Suedia, de exemplu, spun că vom putea să ne adaptăm şi că nu trebuie să ne fie frică de ceea ce se poate întâmpla în viitor", a adăugat ea.

Într-o perioadă în care liderii lumii s-au reunit începând de duminică pentru a participa la COP27 în Egipt, activista suedeză a anunţat deja că ea nu va merge la această conferinţă privind schimbările climatice, întrucât este de părere că astfel de întâlniri internaţionale ţin de acum de domeniul "greenwashing"-ului.

Termenul de "greenwashing", cunoscut şi sub numele de "strălucire verde", desemnează o formă de publicitate sau de marketing în care PR-ul şi marketingul ecologic sunt folosite în mod înşelător pentru a convinge publicul că produsele, scopurile şi politicile unei organizaţii sunt prietenoase cu mediul.

Suedeza, care a deplâns deja faptul că precedenta conferinţă de acest tip, COP26, organizată anul trecut la Glasgow, s-a rezumat, potrivit spuselor sale, doar la "bla bla bla", a dezvăluit că întâlnirile pe care ea le-a avut cu mai mulţi lideri ai lumii au făcut-o să devină pesimistă.

"Anumite declaraţii ale unor lideri mondiali şi şefi de state, făcute atunci când microfoanele erau oprite, sunt greu de crezut atunci când le povestesc", a dezvăluit Greta Thunberg.

"Lipsa de cunoştinţe de care dau dovadă cei mai puternici oameni de pe planetă este şocantă", a adăugat ea.

Activista, originară din Stockholm şi care nu a evocat în mod direct forma pe care ar putea să o aibă posibila ei retragere din protestele pentru climă, a spus că doreşte să urmeze cursurile unei universităţi anul viitor.

"Vom vedea. Dacă ar trebui să aleg astăzi, aş alege să îmi continui studiile. De preferat, într-un domeniu care să aibă legătură cu chestiunile sociale", a declarat ea.