Institutul pentru Studierea Regimurilor Totalitare din Republica Cehă, criticat pentru demiterea unui istoric francez

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 07-11-2022 23:25

Institutul pentru Studierea Regimurilor Totalitare (USTR) din Republica Cehă este criticat din cauza demiterii unui istoric francez, Muriel Blaive, potrivit luni DPA.

Până luni, peste 300 de experţi semnaseră o scrisoare deschisă împotriva acestei decizii, inclusiv istorici cunoscuţi precum Timothy Snyder şi Thomas Lindenberger.

"Nu poţi da afară o persoană pentru felul în care vede istoria", a declarat Blaive pentru ziarul ceh Pravo, adăugând că o astfel de decizie contrazice principiile ştiinţifice şi democratice, potrivit Agerpres.

Institutul, cu sediul la Praga, a fost creat cu scopul de a aduna, analiza şi face accesibile documente din timpul regimurilor totalitare nazist şi comunist.

Începând din mai, conducerea institutului este asigurată de istoricul Ladislav Kudrna. Într-un interviu radiofonic recent, el a spus că viziunea sa asupra trecutului şi cea a lui Blaive "diferă fundamental".

Istoricul francez a ridicat în discuţie în mod repetat chestiuni sensibile precum colaborarea cehilor cu regimul nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi sprijinul pentru sistemul socialist care a existat între 1948 şi 1989.

Motivul oficial pentru demitere a fost reorganizarea "pentru a creşte eficienţa activităţii".