Tensiuni diplomatice! Qatar acuză Germania de 'standarde duble' în criticile aduse Cupei Mondiale

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 08-11-2022 15:01
Actualizat: 08-11-2022 22:26

Ministrul de externe al Qatarului a acuzat Germania de „standarde duble" în ceea ce privește criticile aduse la adresa situației drepturilor omului din țara gazdă a Cupei Mondiale de fotbal și s-a apărat față de luarea de poziție a ambasadorului german, într-un interviu pentru un ziar german, scrie Mediafax.

Qatarul s-a confruntat cu critici intense din partea grupurilor pentru drepturile omului în legătură cu tratamentul aplicat lucrătorilor migranți, care, alături de alți străini, reprezintă cea mai mare parte a populației țării.

Luna trecută, ministerul de externe din Qatar l-a convocat pe ambasadorul german din cauza comentariilor ministrului de interne Nancy Faeser, care a afirmat că bilanțul unei țări în materie de drepturi ale omului ar trebui să fie luat în considerare pentru a decide dacă aceasta va fi selectată ca gazdă a Cupei Mondiale.

„Pe de o parte, populația germană este dezinformată de politicienii guvernamentali, pe de altă parte, guvernul nu are nicio problemă cu noi atunci când vine vorba de parteneriate energetice sau investiții", a declarat șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani într-un interviu acordat ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, relatează Reuters.

„Suntem deranjați de standardele duble", a spus el, adăugând că Qatar s-a confruntat cu o campanie sistematică împotriva sa în cei 12 ani de când a fost selectat pentru a găzdui Cupa Mondială, campanie cu care, potrivit lui, nicio altă țară nu s-a confruntat.

„Este ironic când acest ton este folosit în țări din Europa care se numesc democrații liberale. Sună foarte arogant, sincer, și foarte rasist", a declarat el pentru ziar.

Al-Thani a descris apelurile pentru garanții de securitate pentru minorități - pe care Faeser le-a cerut ca o condiție prealabilă înainte de a accepta să participe la Cupa Mondială - ca fiind de prisos și a declarat că politicienii germani ar trebui să se concentreze mai mult pe crimele motivate de ură care au loc în interiorul granițelor țării lor.