Organizaţia neguvernamentală SOS Méditerranée cere Franţei să desemneze un port sigur pentru acostarea navei Ocean Viking cu migranţi

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 08-11-2022 21:24

Organizaţia neguvernamentală SOS Méditerranée a anunţat marţi că, 'în faţa tăcerii Italiei', a solicitat Franţei să desemneze un port sigur pentru debarcarea a peste 200 de migranţi blocaţi la bordul navei Ocean Viking de 18 zile, transmite AFP.

Ocean Viking este ultima navă cu migranţi care încearcă să ajungă în Europa traversând Mediterana dinspre Libia ce nu a primit autorizaţie să intre într-un port italian, potrivit Agerpres.

Nava umanitară, care marţi dimineaţa naviga încă în largul portului sicilian Siracusa, 'ar urma să ajungă în apele internaţionale din apropierea Corsicăi la 10 noiembrie', a indicat SOS Méditerranée.

'Această soluţie extremă este rezultatul unui eşec critic şi dramatic al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene şi al statelor asociate de a facilita desemnarea unui loc sigur', a subliniat organizaţia în comunicatul său.

După săptămâni petrecute pe mare, nava sub pavilion german Humanity 1, a ONG-ului SOS Humanity, a fost autorizată să acosteze duminică la Catania, în Sicilia, pentru a debarca 144 de persoane, în marea lor majoritate femei şi minori. La bord au rămas totuşi 35 de migranţi bărbaţi pe care Italia nu vrea să-i primească.

O altă navă, Geo Barents, sub pavilion norvegian, a organizaţiei Medici fără Frontiere, a acostat duminică seara în portul Catania, iar autorităţile italiene au permis ca 357 de persoane, printre care copii, să debarce, refuzându-le intrarea altor 215.

Marţi, 'situaţia la bordul Ocean Viking a atins un prag critic', a avertizat Sophie Beau, directoarea generală a SOS Méditerranée, vorbind despre 'riscul de pierderi de vieţi'.

În iulie 2018, Aquarius, precedenta navă închiriată de SOS Méditerranée, s-a aflat în centrul unei crize diplomatice după ce recuperase 630 de migranţi din largul Libiei, pe care i-a debarcat în Spania după refuzul Italiei şi Maltei de a-i accepta.