SUA face modificări la drona multifuncţională Gray Eagle. Motivul pentru care americanii nu au trimis această dronă pe frontul din Ucraina

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 15-11-2022 05:03
Actualizat: 15-11-2022 07:28

Pe măsură ce forţele ruseşti s-au retras în sudul Ucrainei, administraţia Biden a anunţat o serie de noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina - dar din toate acestea lipsea o piesă de armament pe care armata ucraineană o căuta de mult timp: drona multifuncţională Gray Eagle, înarmată cu rachete Hellfire, transmite CNN, citat de news.ro.

Potrivit a doi oficiali, SUA a analizat modificările care pot fi aduse dronei mortale, care ar face ca potenţialul de a pierde oricare dintre ele - cu tehnologia lor sensibilă de la bord - să fie mai puţin periculos şi, eventual, să crească probabilitatea ca Ucraina să le primească.

"Există modificări şi castrări specifice şi foarte tehnice care pot fi făcute la acestea şi care ar putea face posibil acest lucru pe termen mai scurt", a declarat un oficial din Congres. "Dar aceste lucruri necesită timp şi sunt destul de complexe".

Un oficial american a confirmat că armata conduce eforturile de a studia ce modificări sunt posibile la dronă, care este fabricată de General Atomics şi denumită în armată MQ-1C. "Când vorbim de drone, aceasta este cât se poate de bună", a declarat Seth Jones, directorul Programului de Securitate Internaţională de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale. "Acestea sunt drone cu adevărat sofisticate".

Cu toate acestea, fără nicio modificare, Gray Eagle, care poate transporta patru rachete Hellfire şi poate zbura la 25.000 de picioare timp de aproape 30 de ore, probabil că nu se va regăsi pe viitoarele liste de ajutoare militare alocate Ucrainei.