Țările G20 îi pun capac lui Vladimir Putin: 'Amenințarea cu utilizarea armelor nucleare este inacceptabilă'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 15-11-2022 11:26
Actualizat: 15-11-2022 09:48

Țările G20 au convenit asupra comunicatului final al summitului, care condamnă ostilitățile din Ucraina și respinge "epoca războiului", a dezvăluit marți publicația Financial Times.

Proiectul de document, care a fost citit de publicație, spune că "majoritatea membrilor [G20] au condamnat ferm războiul din Ucraina și au subliniat că acesta provoacă suferințe umane enorme și exacerbează problemele existente în economia mondială".

"Utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare este inacceptabilă. Soluționarea pașnică a conflictelor, eforturile de depășire a crizelor, precum și diplomația și dialogul sunt vitale. Epoca actuală nu ar trebui să fie o eră a războiului", a citat ziarul dintr-un fragment din proiectul de comunicat. Acesta subliniază, de asemenea, că conflictul din Ucraina "restrânge creșterea [economică], crește inflația, perturbă lanțurile de aprovizionare, amenință securitatea energetică și alimentară". Textul declarației, după cum notează Financial Times, a fost convenit după mai multe zile de negocieri între oficialii țărilor occidentale, Rusia și China.

Rusia este reprezentată la G 20 de ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.