Angel Tîlvăr, ministrul apărării la Bruxelles: Implicarea industriei naționale de apărare în programele europene este un element cheie de contribuție a România

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 15-11-2022 15:38

Astăzi se desfășoară la Bruxelles reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor apărării din statele membre UE precum și reuniunea Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA). Reuniunea a debutat cu o sesiune dedicată afacerilor curente, în care

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a informat asupra principalelor evoluții în dosarele Politicii de Securitate și Apărare Comună cu accent pe noua misiune militară UE de asistență pentru Ucraina, angajamentul Uniunii Europene în Niger, stadiul implementării Busolei Strategice, precum și pachetul de apărare al Comisiei Europene.

Tema principală de discuții a reuniunii CAE este dedicată procesului de dezvoltare a capabilităților pentru apărare la nivelul UE. Reuniunea de astăzi este prima întâlnire anuală la nivel ministerial pe acest subiect, aceasta inițiind o serie de dezbateri regulate la nivel înalt asupra perspectivelor de creștere a convergenței eforturilor statelor membre în privința investițiilor dedicate domeniului apărării, în baza obiectivelor Busolei Strategice a UE și a angajamentelor de la Versailles.

Ministrul român al apărării a subliniat importanța stimulării investițiilor și a indicat susținerea României pentru noile instrumente financiare de sprijin propuse de Comisia Europeană, care vor impulsiona eforturile statelor membre în ceea ce privește înzestrarea cu echipamente și tehnologii avansate. În acest context, a propus organizarea unei reuniuni comune a miniștrilor de Apărare și Finanțe dedicată discutării posibilităților concrete de exceptare a cheltuielilor pentru apărare destinate investițiilor din calculul anual al deficitului bugetar.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, s-a desfășurat Comitetul Director al Agenției Europene de Apărare (EDA), în cadrul căreia miniștrii apărării au aprobat raportul final rezultat în urma celei de a doua iterații a procesului anual de analiză coordonată a apărării (CARD), derulat în perioada 2021-2022.

În intervenția sa, ministrul apărării naționale a evidențiat contribuția României la consolidarea Politicii de Securitate și Apărare Comună, indicând că rezultatele procesului CARD reflectă o imagine cuprinzătoare a tabloului european în materie de capabilități și că vor contribui la recalibrarea eforturilor statelor membre pentru a răspunde în mod adecvat la provocările de securitate fără precedent cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Oficialul român a subliniat importanța implicării industriilor naționale de apărare în programele europene, în special datorită importanței vitale a securității aprovizionării, element cheie pentru securitatea europeană. De asemenea, acesta a subliniat necesitatea unei abordări industriale integrate, în cooperare cu NATO și partenerii strategici, proces care să producă rezultate tangibile.