Ani grei de închisoare: Un chinez extrădat de Belgia pentru spionaj a fost condamnat în Statele Unite

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 17-11-2022 01:51

Un tribunal federal american din Cincinnati l-a condamnat miercuri pe un cetăţean chinez la 20 de ani de închisoare, după ce acesta a fost găsit vinovat anul trecut de complot pentru furt de secrete comerciale de la mai multe companii americane din domeniul aerospaţial şi al aviaţiei, a anunţat Departamentul Justiţiei, relatează Reuters, citat de news.ro.

Xu Yanjun, în vârstă de 42 de ani, despre care SUA spun că este spion de carieră, a fost arestat în Belgia în 2018 în urma unei anchete a FBI şi este primul spion chinez extrădat în Statele Unite pentru a fi judecat. El a fost găsit vinovat în noiembrie 2021 de un juriu federal de conspiraţie, tentativă de spionaj economic şi furt de secrete comerciale.

Procurorii ceruseră o pedeapsă „exemplară” de 25 de ani de închisoare, pentru a descuraja astfel de fapte în viitor.

Xu, acuzat că a fost ofiţer de informaţii de carieră în Ministerul Securităţii de Stat din China, a fost reţinut în Belgia în 2018, după o anchetă a Biroului Federal de Investigaţii. El ar fi folosit pseudonime şi firme-paravan, între 2013 şi 2018, pentru a fura date de la mai multe companii americane din domeniul aviaţiei şi aerospaţial, inclusiv GE Aviation, o unitate a General Electric.

Anul trecut, Ministerul de Externe al Chinei a catalogat acuzaţiile aduse lui Xu drept „pură invenţie”.

Oficialii americani spun că guvernul chinez reprezintă cea mai mare ameninţare pe termen lung la adresa securităţii economice şi naţionale a SUA şi susţin că Beijingul desfăşoară eforturi fără precedent pentru a fura tehnologie critică de la întreprinderile şi cercetătorii americani.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că agenţia sa deschide un nou caz de contraspionaj legat de China cam de două ori pe zi.